Ce este terapia vampir(PRP)?

Ce Este Terapia Vampir? Procedură, Avantaje, Contraindicații

Terapia vampir, sau PRP (Platelet Rich Plasma), este o procedură extrem de apreciată și frecvent aleasă din multitudinea de intervenții dermatologice și estetice deoarece are multe beneficii, se efectuează rapid și cu minim de disconfort, utilizând resursele propriului organism, adică sângele, de unde și numele de “vampir”.

În cele ce urmează îți voi povesti tot ceea ce trebuie să știi despre terapia vampir (PRP).

Cuprins articol:

 1. Ce este terapia vampir (PRP)?
 2. Ce presupune plasma bogată în trombocite?
 3. Cum se realizează procedura terapiei vampir?
 4. Pentru ce este utilizată terapia vampir (PRP)?
 5. Care sunt avantajele terapiei vampir?
 6. Care sunt contraindicațiile terapiei vampir?
 7. Întrebări frecvente despre terapia vampir
 8. Concluzie articol

Ce este terapia vampir (PRP)?

Terapia vampir, sau PRP (Platelet Rich Plasma), implică injectarea plasmei bogate în trombocite extrasă din sângele pacientului pentru a stimula regenerarea și vindecarea mai rapidă a pielii și părului.

Deși termenul “vampir”, este destul de sonor și poate părea înfricoșător, nu este nimic de speriat legat de PRP. Terapia vampir are acest nume datorită aspectului specific procedurii: utilizarea sângelui pacientului.

Denumirea evocă imaginea vampirilor, care sunt cunoscuți în mitologie pentru consumul de sânge, însă în acest context, termenul este utilizat într-un mod metaforic, cu o conotație pozitivă.

Ce presupune plasma bogată în trombocite?

În primul rând, este important să înțelegem compoziția sângelui, pentru a vedea exact ce reprezintă trombocitele. Acesta, are 2 componente principale:

 • Componenta lichidă – plasma: formată din 90% apă.
 • Componenta solidă – celulele:
  • Albe – leucocite
  • Roșii – eritrocite
  • Plachetele sangvine – trombocite

Este de menționat faptul că, deși numele este acela de “plasmă bogată în trombocite”, PRP este bogată și în alte structuri care facilitează regenerarea și vindecarea celulară.

Astfel, compoziția terapiei vampir (PRP) este următoarea:

 • Trombocite: celule sangvine care joacă un rol esențial în coagularea sângelui și în regenerarea țesuturilor.
 • Proteine plasmatice: proteine prezente în plasmă, care contribuie la procesul de vindecare și la răspunsul inflamator.
 • Factori de creștere: proteine esențiale care stimulează vindecarea și regenerarea celulară:
  • PDGF – factor de creștere derivat din trombocite
  • TGF-β – factor de creștere transformator beta
  • VEGF – factor de creștere endotelial vascular
  • EGF – factor de creștere epidermic

Cum se realizează procedura terapiei vampir?

Deși constă în mai mulți pași, terapia vampir este detsul de rapidă, cu minim de disconfort pentru pacient și maximum de beneficii. În linii mari, terapia vampir se desfășoară astfel:

 1. Recoltarea sângelui: plasma bogată în trombocite este obținută prin recoltarea sângelui venos de la pacient și centrifugarea la viteze mari ale acestuia într-un kit special.
 2. Centrifugarea sângelui: astfel, se separă cele 2 fracțiuni în funcție de densitatea lor. Plasma va râmâne deasupra și va putea fi extrasă cu ușurință pentru a fi injectată mai apoi în zona ce necesită tratament. Avantajul este obținerea unei concentrații mari de trombocite și proteine într-un unui volum mic de plasmă.
 3. Livrarea PRP în țesutul lezat: prin injectare cu nanoace, microneedling sau laser, în funcție de nevoile și particularitățile fiecărui pacient.

Pentru ce este utilizată terapia vampir (PRP)?

Terapia vampir (PRP) este utilizată pentru următoarele:

 • Tratarea alopeciei: terapia vampir este utilizată pentru căderea părului, fie că este vorba de alopecia androgenetică, effluvium telogen sau alte tipuri de alopecie, promovând regenerarea mai rapidă a foliculilor de păr.
 • Stimularea sintezei de colagen: prin livrarea de plasmă bogată în trombocite la nivelul dermului, este stimulată producția de colagen, ceea ce duce la o piele mai fermă și mai elastică. Avem nevoie de sinteză de colagen pentru umplerea cicatricilor atrofice postacneice, pentru diminuarea ridurilor fine de la nivelul feței și gâtului, pentru tratarea vergeturilor și pentru rejuvenarea tenului, prin obținerea unui aspect mai luminos și îmbunătățirea texturii acestuia.
 • Vindecarea mai rapidă a rănilor: terapia vampir este utilizată pentru a accelera vindecarea rănilor și a cicatricilor, fiind bogată în factori de creștere.

Care sunt avantajele terapiei vampir?

Terapia vampir oferă numeroase avantaje datorită utilizării componentelor fiziologice ale organismului propriu, utilizate pentru a stimula procesele de vindecare și regenerare.

Iată care sunt principalele 6 avantaje ale acestei terapii:

 1. Procedură minim invazivă: terapia vampir implică doar livrarea plasmei bogate în trombocite în zona dorită, nefiind nevoie de o intervenție majoră.
 2. Recuperare rapidă: majoritatea pacienților pot reveni la activitățile lor uzuale imediat după procedură, cu un downtime adică timp de recuperare foarte scurt.
 3. Grad ridicat de siguranță: prin uilizarea sângelui propriu, este minimizat riscul de reacții alergice sau infecții.
 4. Versatilitate: după cum ai văzut deja, PRP are multiple utilizări în sfera dermato-estetică (dar nu numai), pornind de la regenerarea părului și rejuvenarea tenului, până la adresarea cicatricilor și vindecarea rănilor.
 5. Adaptabilitate: terapia vampir poate fi personalizată în funcție de nevoia fiecărui pacient, existând mai multe modalități de a livra plasma bogată în proteine la nivelul țesuturilor. Totodata protocolul de injectare, numărul de ședințe și frecvența acestora este stabilită în funcție de patologia adresată și de pacient.
 6. Rezultate de durată: deși numărul de sesiuni necesare poate varia, efectele terapiei vampir se bucură de durabilitate.

Care sunt contraindicațiile terapiei vampir?

Ca orice procedură dermato-estetică, chiar dacă terapia vampir este extrem de sigură și potrivită unei game largi de afecțiuni, are și câteva contraindicații. Atenționările sunt esențiale deoarece pe primul loc este siguranța pacienților și în al doilea rând pentru a maximiza rezultatele și beneficiile plasmei bogate în trombocite.

Contraindicațiile pentru terapia vampir sunt următoarele:

 • Sarcina și alăptarea
 • Tulburări de coagulare ale sângelui și terapia anticoagulantă
 • Anemie moderat-severă
 • Patologie oncologică activă
 • Infecții acute
 • Boli autoimune

Întrebări frecvente despre terapia vampir

În ciuda popularității sale, există multe întrebări pe care pacienții le au înainte de a opta pentru efectuarea terapiei vampir, iar în cele ce urmează eu voi aduce lămuriri, astfel încât să vă ușurez decizia:

Este terapia vampir o procedură dureroasă?

Răspuns: În principal PRP este o procedură prietenoasă cu pacienții, care pot resimți un oarecare grad de disconfort în procesul de recoltare a sângelui (se desfășoară ca în cazul analizelor de rutină) sau în momentul injectării plasmei în țesutul țintă. Pentru cea din urmă etapă, se pot utiliza anestezicele locale pentru a reduce disconfortul la locul injectării.

Câte sesiuni ale terapiei vampir sunt necesare?

Răspuns: Deoarece protocoalele sunt personalizate fiecărui pacient în parte pentru a-i adresa nevoile cât mai bine, numărul de sesiuni recomandate pot varia. În linii mari, se recomandă între 4 și 6 sesiuni, cu intervale de aproximativ o lună între acestea.

Cât timp durează până se văd rezultatele?

Răspuns: Rezultatele variază în funcție de patologia adresată, de răspunsul individual al fiecărui organism și de asocierea PRP cu alte proceduri și tratamente specifice. În general, pacienții afirmă că îmbunătățirile încep să se observe la câteva săptămâni după procedură, cu rezultate optime vizibile după câteva luni și bineînțeles după mai multe sesiuni de injectare de plasmă bogată în trombocite.

Care sunt efectele secundare ale terapiei PRP?

Răspuns: Efectele secundare sunt minime și pot include roșeață, tumefiere ușoară în zona de injectare, echimoze (vânătăi) sau sensibilitate la locul injectării. Acestea sunt temporare, autolimitate și se rezolvă de obicei spontan în câteva ore sau zile. Mai mult decât atât, deoarece terapia vampir utilizează sângele propriu al pacientului, riscul de reacții alergice sau infecții este foarte mic.

Ce trebuie să eviți după terapia vampir?

Răspuns: După ce ai urmat terapia vampir, este esențial să urmezi măsurile de precauție recomandate de medicul dermatolog, pentru a asigura o vindecare adecvată și pentru a maximiza beneficiile tratamentului. Printre acestea se numără evitarea expunerii la soare, a efortului fizic în primele 2 zile și evitarea băilor fierbinți și saunei. Totodată sunt de evitat produsele cosmetice iritante, consumarea tutunului și alcoolului și utilizarea de antiinflamatoare nesteroidiene (Ibuprofen).

Concluzie articol

Dacă ești în căutarea unei soluții naturale și eficiente pentru rejuvenarea tenului, pentru tratamentul cicatricilor sau te confrunți cu căderea părului, terapia vampir poate fi răspunsul ideal pentru tine.

În concluzie, pentru a încheia într-o notă aparte vă las eu de această dată o întrebare: „Cine ar fi crezut că secretul sănătății și tinereții s-ar putea ascunde în propriul nostru sânge?”

SHARE
dr. Stefania Draghici

dr. Stefania Draghici

Eu sunt Ștefania, si sunt medic dermatolog rezident. În această calitate îmi dedic timpul și eforturile pentru a învăța și a dezvolta competențe solide în prevenția, diagnosticarea și tratamentul diferitelor afecțiuni dermatologice.Prin prezența mea online îmi doresc să fiu mai aproape de voi, cu informații medicale sigure, bazate pe dovezi, despre cum să ne menținem pielea sănătoasă și cel mai important, cum sa ne simțim bine în pielea noastră.Promovez o abordare holistică în îngrijirea pielii, pun accentul pe un stil de viață cu obiceiuri sănătoase, alimentație echilibrată, minte și suflet atent hrănite și ele, o rutină de skincare adecvată, simplă și eficientă, toate completate de muuuuult self love!Fii la curent cu postările mele de aici de pe blogul ArtMedica și cu cele de pe pagina mea de Instagram, dacă vrei să te îmbarci și tu în această călătorie a iubirii de sine într-o piele sănătoasă și frumoasă! Nu-ți face griji, sunt aici să te susțin și să te ghidez. #takecareoftheskinyoulivein

dr. Stefania Draghici

Eu sunt Ștefania, si sunt medic dermatolog rezident. În această calitate îmi dedic timpul și eforturile pentru a învăța și a dezvolta competențe solide în prevenția, diagnosticarea și tratamentul diferitelor afecțiuni dermatologice.Prin prezența mea online îmi doresc să fiu mai aproape de voi, cu informații medicale sigure, bazate pe dovezi, despre cum să ne menținem pielea sănătoasă și cel mai important, cum sa ne simțim bine în pielea noastră.Promovez o abordare holistică în îngrijirea pielii, pun accentul pe un stil de viață cu obiceiuri sănătoase, alimentație echilibrată, minte și suflet atent hrănite și ele, o rutină de skincare adecvată, simplă și eficientă, toate completate de muuuuult self love!Fii la curent cu postările mele de aici de pe blogul ArtMedica și cu cele de pe pagina mea de Instagram, dacă vrei să te îmbarci și tu în această călătorie a iubirii de sine într-o piele sănătoasă și frumoasă! Nu-ți face griji, sunt aici să te susțin și să te ghidez. #takecareoftheskinyoulivein

0 0 Voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Comentarii interne
Vezi toate comentariile