În acest articol îți povestesc despre piele, despre caracteristicile și nevoile fiecărui tip de ten, despre cum să-ți cunoști mai bine pielea și cum să o îngrijești corect și corespunzător!
Cuprins articol:
- Ce este pielea?
- Care sunt tipurile de ten?
- Cum poți să afli ce tip de ten ai?
- Care sunt nevoile fiecărui tip de ten?
- Sfaturi și trucuri pentru îngrijirea tenului
- Concluzie articol
Ce este pielea?
Dacă nu știai deja, este momentul să afli faptul că pielea este cel mai mare organ al corpului! Ea poate atinge o suprafață de 1.5-2 metri pătrați și o greutate de 4-5 kilograme la vârsta adultă.
Pielea nu este o barieră inertă, ci reprezintă o componentă cheie a organismului, având un rol activ în apărarea împotriva agresiunilor din exterior și în funcția noastră de relație cu oamenii și mediul înconjurător.
Care sunt tipurile de ten?
Fiecare persoană are trăsături unice, dar tipul de ten poate fi încadrat într-una din cele 4 mari categorii: ten normal, uscat, gras sau mixt. Cunoașterea tipului de ten este esențială pentru a-i putea preîntâmpina nevoile și pentru a alege produsele de îngrijire potrivite, pentru a obține un aspect sănătos și luminos.
Iată, în detaliu, care sunt tipurile de ten:
- Ten normal: ten “normal” este o sintagmă general acceptată care definește o piele echilibrată, în dermatologie este folosit termenul “eudermic”. Acest tip de ten are o textură fină, netedă, cu un aspect discret al porilor și eventuale mici imperfecțiuni. Tenul normal are un aspect luminos, fără a luci excesiv și fără descuamare.
- Ten uscat: “uscat” este termenul utilizat pentru a descrie tenul care produce o cantitate mai scăzută de sebum, ceea ce se traduce prin descuamare și senzația de rigiditate și tensiune. Aspectul este unul mai tern, lipsit de strălucire, cu o piele aspră, care face ca ridurile să pară mai vizibile. Persoanele cu ten uscat au de multe ori și un ten mai sensibil, cu o predispoziție de a dezvolta eczeme.
- Ten gras: tenul gras este polul opus al pielii uscate, deoarece în cazul acesteia, producția de sebum este una excesivă, cunoscută sub numele de seboree. De multe ori aspectul este unul deranjant, prea lucios, cu pori vizibili și cu tendință de a dezvolta acnee.
- Ten mixt: după cum îi sugerează numele, tenul mixt este o combinație între cele 2 de mai sus, cu un aspect uleios pe zona T (bărbie, nas, frunte) și normal sau mai uscat la nivelul pomeților. În acest caz, poate apărea o dificultate în alegerea metodelor de îngrijire și a produselor cosmetice care să îndeplinească cu succes ambele nevoi.
Cum poți să afli ce tip de ten ai?
Există diferite metode de a afla ce tip de ten ai, însă o variantă foarte simplă și la îndemână de a afla tipul de ten este aceasta:
- Spală fața cu un produs de curățare blând, fără ingrediente active.
- Nu aplica niciun alt produs de skincare și așteaptă între 30 de minute și 1 oră.
- Folosește un șervețel de hârtie, curat, cu care să tapotezi sau apeși încet diferite zone ale feței.
Ai tenul normal dacă pielea ta se simte fină și nu rămâne nimic pe șervețel.
Ai tenul uscat dacă pielea este descuamată, cu “cojițe” și lasă o senzație astringentă, chiar dacă nu există urme pe șervețel.
Ai tenul gras dacă pielea ta este lucioasă și șervețelul este impregnat cu sebum în mod uniform.
Ai tenul mixt dacă pielea lucește doar pe zona T unde vor apărea urme și pe șervețel, dar acesta va rămâne curat pe zona de pomeți.
Care sunt nevoile fiecărui tip de ten?
Indiferent ce tip de ten ai, ar trebui să ai următorii pași în rutina ta de îngrijire și să o urmezi în mod consecvent pentru rezultate optime:
- Demachiere
- Curățare
- Hidratare
- Aplicare cremă cu factor de protecție solară
Ulterior, în funcție de particularitatea tenului tău poți opta pentru diverse tipuri de produse ( toner, cremă, ser, loțiune, mască) cu anumite ingrediente active care să răspundă nevoilor tenului tău.
Nevoi pentru tenul normal
Poate cel mai ușor de îngrijit, are nevoie să îi păstrezi echilibrul natural, să îl hidratezi corespunzător și să îl ajuți să îmbătrânească frumos și sănătos. Optează pentru o textură intermediară a produselor, nici foarte fluidă, dar nici foarte cremoasă, adaugă în rutina ta acid hialuronic pentru un plus de hidratare și substanțe antioxidante sau derivați de vitamina A pentru a preveni pigmentarea și formarea ridurilor fine.
Nevoi pentru tenul uscat
Utilizează produse de curățare blânde, care nu îndepărtează uleiurile naturale ale pielii. Tenul uscat are nevoie de multă hidratare și de texturi bogate de tip cremă sau balsam, iar ca ingrediente, caută glicerină, ceramide, vitamina E, squalane și unt de shea în produsele cosmetice pe care să le achiziționezi. Mai mult decât atât, utilizează seruri care furnizează pielii nutrienții anterior menționați și creme care formează o peliculă sau barieră protectoare împotriva vântului, frigului și factorilor iritanți externi, care pot contribui și mai mult la uscarea tenului.
Nevoi pentru tenul gras
Cel mai important este controlul producției de sebum, care se poate realiza cu ajutorul ingredientelor active cum ar fi: acid salicilic, niacinamide, acid azelaic și retinoizi. Optează pentru o curățare profundă, cu geluri de curățare care îndepărtează excesul de sebum dar fără să usuce pielea. Alege produse cosmetice pe bază de apă, cu texturi fluide, de tip ser sau gel.
Nevoi pentru tenul mixt
Cheia este echilibrarea celor 2 zone ale feței care au nevoi diferite. În acest scop, caută cu atenție pe etichetele produselor indicația “ten mixt” deoarece acestea sunt special concepute pentru a adresa excesul de sebum din zona T fără să usuce zona pomeților. Evită folosirea cleanserelor foarte agresive sau dimpotrivă prea hidratante, care pot fie descuama și mai mult pielea obrajilor, fie stimula producția de sebum.
Sfaturi și trucuri pentru îngrijirea tenului
Fiecare tipologie de ten are nevoie de o abordare personalizată de îngrijire, pentru a se menține sănătos și radiant. Iată câteva sfaturi generale pentru fiecare tip de ten în parte:
- Sfaturi pentru ten normal: chiar dacă ai un ten normal care pare că nu are cerințe speciale, nu îl neglija! Nu uita de hidratare și de protecția împotriva radiațiilor nocive ale soarelui. Dacă ești pe grabă dimineața, poți combina pasul de hidratare cu cel de fotoprotecție printr-o singură aplicație, deoarece există pe piață multe creme emoliente cu SPF.
- Sfaturi pentru ten uscat: oferă-i pielii tale un plus de hidratare prin aplicarea unei măști hidratante de două ori pe săptămână și asigură-te că te hidratezi suficient. Pe pielea ușor umedă aplică prima dată un ser hidratant și ulterior crema/balsamul de hidratare preferat, astfel se va forma o barieră la suprafața pielii care va menține apa în celulele epidermului iar tu te vei bucura de un ten luminos pe parcursul zilei.
- Sfaturi pentru ten gras: tenul gras este predispus la dezvoltarea leziunilor de acnee, motiv pentru care e crucial să previi acest lucru. După ce ți-ai demachiat și curățat tenul, folosește un toner pe bază de acid salicilic pentru a controla seboreea și pentru a preveni apariția acneei.
- Sfaturi pentru ten mixt: dacă ai încercat multe cosmetice și nu ai găsit produsul ideal pentru tine, nu te descuraja. Folosește 2 produse! Unul cu efect matifiant pentru zona T și unul mai emolient pentru zona obrajilor.
Concluzie articol
Urmează sfaturile mele și fă testul pentru a afla ce tip de ten ai, astfel vei știi cum să îi îndeplinești nevoile. Experimentează și găsește ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine, iar pielea ta îți va mulțumi.
Dacă te simți depășit/ă de situație și nu obții rezultatele dorite, adresează-te medicului dermatolog, deoarece acesta te poate ajuta!
În cele din urmă, amintește-ți că frumusețea vine din interior, așa că ai grijă de sănătatea ta fizică dar și emoțională!
Programează-te acum
Completează formularul de mai jos și te vom contacta pentru stabilirea detaliilor programării solicitate