În acest articol, vor fi explicate cauzele acneei, tipurile de leziuni prin care se manifestă această boală și opțiunile de tratament. Dacă vei constata că te confrunți cu acneea, te îndemn să apelezi la un consult dermatologic pentru a corecta aspectul pielii tale, pentru a-i reda sănătatea și luminozitatea.
Conținut articol:
- Ce este acneea?
- Care sunt factorii cauzatori ai acneei?
- Ce tip de leziuni întâlnim în acnee?
- Care sunt stadiile de severitate ale acneei?
- Care sunt complicațiile acneei?
- Cum este evaluată acneea?
- Care sunt opțiunile terapeutice pentru acnee?
- Care este cel mai eficient tratament în acnee?
- Există legături între acnee și anumite alimente?
- Concluzie
Ce este acneea?
Acneea este o patologie cronică inflamatorie a pielii, caracterizată prin leziuni polimorfe inflamatorii și neinflamatorii. Pacienții care se confruntă cu acneea au o calitate a vieții mai scăzută, cu o stimă de sine depreciată, fiind victimele fenomenului de bullying, din cauza leziunilor vizibile care apar cu precădere la nivelul:
- Feței
- Toracelui anterior
- Toracelui posterior
- Brațe
Acneea nu este doar o etapă a adolescenței, fiind mai mult decât o simplă problemă de piele tranzitorie a pubertății.
Acneea poate avea un impact semnificativ asupra stimei de sine și a sănătății emoționale. Sunt afectați adolescenții și adulții deopotrivă, iar aceștia se pot confrunta cu anxietate socială și depresie din cauza acneei active sau a cicatricilor produse de această patologie.
Frecvența maximă a acneei se întâlnește în rândul adolescenților, cu un debut de multe ori sincron cu instalarea pubertății, care determină o creștere a secreției glandelor sebacee, pe baza stimulării hormonale crescute.
Studiile clinice efectuate au demonstrat faptul că pacienții de sex masculin prezintă forme mai severe, comparativ cu cei de sex feminin, dar că acneea este mai des întâlnită la femei (Mahmood SN, Bowe WP, 2014 „Diet and acne update: carbohydrates emerge as the main culprit”. Journal of Drugs in Dermatology).
Acneea se amelioreazã încet, odatã cu înaintarea în vârstã, leziunile începând sã disparã între 20 și 25 de ani. Însă în cazul a 7–17% dintre persoanele afectate de acnee, patologia poate fi activă și dupã vârsta de 25 de ani.
În timp ce în adolescență acneea a devenit o stare de fapt, din păcate ne confruntăm din ce în ce mai mult cu acneea adultă, care este mult mai rezistentă la tratament. Se considerã că, deși au fost tratați la un moment dat, pacienții cu acnee au un anumit nivel de activitate a bolii care persistă și la 30-40 de ani.
Care sunt factorii cauzatori ai acneei?
Iată cele 4 procese principale care determină formarea leziunilor acneice, indiferent de vârstă sau sex:
- Perturbarea procesului de keratinizare: microcomedonul, sau comedonul este considerat precursorul tuturor leziunilor acneice. Celulele moarte ale pielii se acumulează în pori, amestecându-se cu sebumul, blocând porii și formând comedoanele închise (puncte albe) sau deschise (puncte negre).
- Producția crescută de sebum sub acțiunea hormonilor androgeni: pacienții cu acnee au o secreție crescută de sebum, spre deosebire de cei care nu se confruntă cu această patologie.
- Procesul inflamator cronic: sebumul în exces împreună cu keratinocitele (celule ale pielii) care se acumulează la nivelul foliculului pilos îl dilată și îl inflamează. Astfel este susținut procesul inflamator cronic la nivelul foliculilor și mai mult decât atât, aceștia devin un teren propice pentru colonizarea bacteriană.
- Colonizarea bacteriană cu Cutibacterium acnes: Bacteriile, în special Cutibacterium acnes (mai demult sub numele de Propionibacterium acnes), se pot dezvolta excesiv în porii blocați și pot provoca inflamație și iritație.
Ce tip de leziuni întâlnim în acnee?
După cum am amintit deja, caracteristică acneei este prezența concomitentă a diferitelor tipuri de leziuni cutanate, inflamatorii sau noninflamatorii, acestea fiind:
- Eritem(roșeața): de regulă există un eritem difuz, marcă a inflamației, pe fondul căruiia apar celelalte tipuri de leziuni. Poate apărea la nivelul pomeților, frunții sau bărbiei persoanelor afectate de acnee.
- Comedoane închise (puncte albe): se formează la nivelul foliculului pilos dilatat și inflamat prin blocajul dat de sebum și keratinocite moarte.
- Comedoane deschise (puncte negre): conglomeratul de sebum și celule moarte ale pielii blochează porii, dar “deschiderea” acestuia permite oxidarea sebumului în contact cu oxigenul din aerul atmosferic, ceea ce duce la formarea de puncte negre.
- Papule: leziuni solide mici roșietice, sub 0.5 cm, uneori cu sensibilitate, dar întotdeauna fără puroi.
- Pustule (coșuri): leziuni în care se acumulează puroi (mix de sebum, keratinocite moarte și bacterii), de obicei cu un centru alb sau galben.
- Chisturi, noduli: leziuni mari, dureroase, mai profunde la nivelul pielii.
- Cicatrici: leziunile mai profunde de acnee, sau manipularea pustulelor se poate solda cu cicatrici de diferite tipuri. Particularitatea acestora este faptul că sunt dificil de tratat.
- Hiperpigmentare: de regulă hiperpigmentarea este una postinflamatorie, adică în urma vindecării leziunilor active pot rămâne pete ușor maronii pe piele.
În funcție de predominanța unui anumit tip de leziune, acneea va fi una:
- Tip retențional / comedoniană (cele mai multe leziuni sunt comedoanele).
- Tip inflamatorie / papulo-pustuloasă sau nodulo-chistică (mai numeroase sunt pustulele sau nodulii).
Indiferent de tipul leziunilor, este crucial să nu le automanipulăm, adică să nu “stoarcem coșurile” deoarece acest act poate determina hiperpigmentări și formarea cicatricilor.
Care sunt stadiile de severitate ale acneei?
Stadiile de severitate ale acneei pot fi clasificate în funcție de numărul și tipul leziunilor, precum și de gradul de extensie la nivelul pielii (se limitează doar la față, sau apar și pe brațe sau spate).
Cele 3 stadii de severitate sunt:
- Acnee ușoară:
- Ten seboreic, cu pori mari, vizibili.
- Sunt prezente câteva comedoane închise sau deschise.
- Leziunile inflamatorii lipsesc sau pot apărea în număr foarte mic.
- Acnee moderată:
- Număr mare de comedoane.
- Multiple leziuni inflamatorii de tip papule și pustule.
- Pot apărea minime cicatrici.
- Acnee severă:
- Densitate mare de comedoane dispuse pe toață fața și pe corp.
- Leziunile inflamatorii sunt frecvente, pe lângă papule și pustule apar noduli și chisturi.
- Leziunile sunt dureroase.
- Există un potențial mare de a dezvolta cicatrici.
- Afectare notabilă a calității vieții.
Care sunt complicațiile acneei?
Acneea poate cauza o serie de complicații, atât la nivelul pielii cât și psihologice, care pot varia în funcție de severitatea și durata afecțiunii.
Iată câteva dintre complicatiile posibile ale acneei:
- Cicatrici postacneice: acneea moderat-severă poate lăsa modificări inestetice și permanente de structură și textură a pielii feței și spatelui, influențând nu doar aspectul fizic ci și stima de sine a pacienților.
- Hiperpigmentare postinflamatorie: după vindecarea leziunilor acneice active, pot rămâne pete pigmentare maronii pe piele, care diminuează treptat în intensitate, în decurs de săptămâni sau luni.
- Suprainfecție: în momentul automanipulării, leziunile acneice se pot suprainfecta, ceea ce poate agrava gradul de inflamație și evoluția leziunilor, ducând la formarea de abcese sau chisturi ce necesită tratament suplimentar.
- Impactul emoțional: din cauza evoluției îndelungate, acneea este o sursă constantă de stress și frustrare pentru pacienți. Totodată, au de suferit și din punct de vedere al relaționării cu cei din jur. Unele persoane afectate, pot simți că acneea le limitează opțiunile de a forma noi relații sau că îi împiedică să se simtă confortabil și încrezători în pielea lor.
Dacă vă confruntați cu leziuni acneice, este ideal să stabiliți o consultație la medicul dermatolog, cât mai de timpuriu, în vederea stabilirii unui plan de tratament, astfel încât riscul de a dezvolta complicații să fie cât mai mic.
Cum este evaluată acneea?
Dacă ai auzit fraza “am fost la dermatolog pentru acnee și nu mi-a dat de făcut nicio analiză”, înseamnă că realmente nu era necesar. Acneea este o boală care se diagnostichează clinic și care rareori necesită a fi evaluată paraclinic.
Cu toate acestea, pot exista anumite situații în care analizele de laborator pot fi recomandate pentru a evalua factorii care ar putea contribui la apariția sau agravarea acneei, pentru a exclude alte afecțiuni concomitente sau pentru a ghida tratamentul.
Iată câteva motive pentru care analizele ar putea fi indicate în cazul acneei:
- Acnee rezistentă la tratament: dacă acneea este severă sau nu răspunde la tratamentele convenționale, medicul dermatolog poate recomanda efectuarea de analize pentru a evalua alte posibile cauze sau factori care ar putea contribui la persistența afecțiunii.
- Prezența semnelor și simptomelor unei afecțiuni asociate: un alt motiv care poate determina medicul dermatolog să recomande analize de laborator, este momentul în care există indicii clinice ce sugerează prezența altor patologii, cum ar fi diabetul zaharat sau hipotiroidismul.
- Suspiciunea prezenței unei tulburări hormonale: în cazurile în care acneea este asociată cu tulburări hormonale, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice (SOP), medicul poate solicita dozarea hormonilor din sânge sau un consult ginecologic cu ecografie.
- Infecții secundare: în situațiile în care leziunile acneice sunt suprainfectate, medicul dermatolog poate recomanda efectuarea de culturi bacteriene sau alte analize pentru a identifica tipurile specifice de bacterii cauzatoare și de a oferi tratamentul eficient pentru fiecare microorganism în parte.
Care sunt opțiunile terapeutice pentru acnee?
Există din ce în ce mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru acnee, iar alegerea terapiei potrivite depinde de gradul de severitate a acneei, de tipul de leziuni predominante, de sensibilitatea pielii, de complianța pacientului și de alte factori individuali.
Iată principalele 3 variante de a aborda acneea:
- Tratament topic: este potrivit pentru formele ușoare și moderate de acnee.
- Tratament sistemic: este potrivit în forme severe, cu leziuni extinse pe suprafețe mari de piele.
- Proceduri medicale: avantajul procedurilor medicale desfășurate în cabinetul medicului dermatolog constă în eficiența crescută în adresarea cicatricilor și hiperpigmentării postacneice, ce rămân pe piele după ce acneea activă a fost tratată. Totuși există proceduri potrivite și pentru leziunile active.
Tratament topic
În cadrul tratamentului topic avem următoarele 4 variante:
- Dermatocosmetice: în primul rând, medicul dermatolog va stabili o rutină de îngrijire potrivită tenului gras, acneic, bazată pe ingrediente active care să scadă secreția de sebum ți inflamația, precum acidul salicilic, acidul azelaic, niacinamida etc. În unele forme de acnee ușoară, succesul terapeutic poate fi atins doar prin rutina personalizată de medicul dermatolog și atent urmată de pacient dimineața și seara.
- Peroxidul de benzoil: are rol keratolitic și antimicrobian, acționând asupra Cutibacterium Acnes ca o toxină, nu ca un antibiotic local. Beneficiile peroxidului de benzoil constau în faptul că poate fi asociat cu alte terapii topice sau sistemice, nu dă rezistență la tratament deci poate fi utilizat a la longue și poate fi aplicat pe suprafețe cutanate mari, de exemplu pe spate.
- Retinoizi topici: în forme moderate, conform Ghidului de tratament al acneei publicat în 2024 în Junalul Academiei Americane de Dermatologie (Reynolds RV, Yeung H, Cheng CE, et al. Guidelines of care for the management of acne vulgaris. J Am Acad Dermatol. 2024 May), retinoizii topici sunt în prima linie de tratament, de sine stătători sau în combinație cu peroxidul de benzoil.
- Antibiotice topice: o altă opțiune poate fi utilizarea pe perioade limitate de timp a antibioticelor, de exemplu Clindamicina aplicată local, combinată sau nu în geluri tratament cu peroxidul de benzoil.
Tratament sistemic
În cadrul tratamentului sistemic avem următoarele 3 variante:
- Retinoizi sistemici (Isotretinoin): este un medicament utilizat strict pe bază de prescripție medicală și cu supraveghere atentă a medicului dermatolog. Este utilizat cu succes în acnee, dozele actuale prevăzute în ghiduri sunt mici-medii, iar efectele secundare sunt tranzitorii și ușor de tolerat.
- Antibioterapie sistemică: în acnee, spre deosebire de infecții, sunt utilizate doze mai mici de antibiotice (Doxiciclină, Tetraciclină, Eritromicină) și pe durate scurte ( 3 luni).
- Contraceptive orale: contraceptivele orale pot fi utilizate ca parte a tratamentului pentru acnee, în special în cazurile în care acneea este asociată cu tulburări hormonale (sindromul ovarelor polichistice sau hiperandrogenismul). Aceste medicamente pot fi eficiente în tratarea acneei prin stabilizarea nivelurilor hormonale și reducerea producției excesive de sebum.
Proceduri medicale
În cadrul procedurilor medicale avem următoarele 7 variante:
- Microneedling și PRP: utile în stimularea producției de colagen necesară umplerii cicatricilor, corectarea hiperpigmentării și îmbunătățirea aspectului porilor.
- Subcizia leziunilor acneice: se efectuează cu un ac fin, pentru a disloca țesutul conjunctiv fibros de sub piele. Acest lucru ajută la reducerea profunzimii cicatricilor atrofice și la îmbunătățirea texturii pielii.
- Injectarea intralezională a corticoizilor: pentru scăderea inflamației și a durerii la nivelul leziunilor profunde (nodulilor) sau pentru aplatizarea cicatricilor cheloide postacneice.
- Nordlys: un aparat de ultimă generație, care emite lumină intens pulsată la nivelul leziunilor acneice, pentru a scădea inflamația și pentru a le grăbi vindecarea.
- Laser CO2: varianta fracționată, extrem de utilă în corectarea cicatricilor, atât atrofice cât și hipertrofice și pentru îmbunătățirea texturii pielii.
- Peeling chimic: eficient în combaterea cicatricilor și hiperpigmentării postlezionale.
- Filler dermic: utilizat cu scopul de a umple denivelările pielii lăsate de cicatricile atrofice postacneice.
Care este cel mai eficient tratament în acnee?
Cel mai eficient tip de tratament în acnee este cel combinat! În funcție de vârstă, gradul de severitate a bolii, toleranță și alte particularități individuale, medicul dermatolog va propune o schemă personalizată de tratament pentru a se obține cel mai bun rezultat.
Sunt necesare evaluări repetate, pentru început chiar lunare, pentru ajustarea tratamentului și pentru monitorizarea rezultatelor sau a posibilelor efecte secundare.
Indiferent de tipul planului de tratament propus de medicul dermatolog, pacientul trebuie să înțeleagă ca stilul de viață joacă un rol important nu doar în evoluția bolii ci și în răspunsul la tratament, și astfel să opteze pentru:
- Alimentație echilibrată
- Activitate fizică susținută
- Somn odihnitor
- Activități de relaxare și destresare
Există legături între acnee și anumite alimente?
Acesta este un subiect extrem de controversat în ultima vreme, asupra căruia există mai multe opinii divergente. Deși există nenumărate studii medicale publicate pe această temă de interes, ghidurile de specialitate nu au stabilit un consens în ceea ce privește o legătură de cauzalitate între alimentație și gradul de severitate al acneei.
Se sugereazã totuși că lactatele ar influența producția de hormoni androgeni cu rol mai ales în hiperseboree și că în anumite situații o dietã hipoglicemicã ar diminua severitatea acneei.
Concluzie
Pentru mulți dintre voi, acneea poate fi o provocare zilnică, dar nu trebuie să vă definească. Lupta cu acneea este una pe care mulți dintre voi o purtați în tăcere, dar este important să știți că nu sunteți singuri în această bătălie.
Noi, medici dermatologi suntem aici pentru a vă ghida în această călătorie către o piele sănătoasă și către o stimă de sine ridicată! Dacă crezi că e momentul să ceri ajutor, nu ezita să te programezi la un consult!
Programează-te acum
Completează formularul de mai jos și te vom contacta pentru stabilirea detaliilor programării solicitate