Cum să alegi produse potrivite tenului tău?

Cum Poți Alege Produsele Potrivite Tipului Tău de Ten?

Pentru a face alegerile potrivite în ceea ce privește produsele de îngrijire, este crucial să îți evaluezi tipul de ten și nevoile acestuia. 

Acest articol are rolul să te ghideze în procesul de selectare a produselor dermatocosmetice și în formarea unei rutine de skincare.

Cuprins articol:

  1. Cum să identifici tipologia tenului tău?
  2. Cum selectezi un produs dermatocosmetic?
  3. Cum să testezi un produs de îngrijire?
  4. Care este modul corect de a introduce un produs nou în rutina de skincare?
  5. Tips and tricks
  6. Concluzie articol

Cum să identifici tipologia tenului tău?

Deși poate suna complicat, ai nevoie doar de câteva minute pentru a afla ce tip de ten ai. Curăță fața cu un cleanser blând, fără să mai aplici alte produse și observă ce se întâmplă în următoarele minute, în care pielea ta va tinde să reia echilibrul natural. 

Ca să identifici tipologia tenului tău trebuie să urmăresti 4 pași simpli:

  1. Evaluarea nivelului de hidratare a tenului 
  2. Observarea texturii și aspectului porilor
  3. Evaluarea sensibilității pielii
  4. Indicii suplimentare

Mai jos vei găsi explicații pentru cei 4 pași.

Pasul 1. Evaluarea nivelului de hidratare a tenului

Ten normal – aspectul pielii este echilibrat, fără senzația de strângere sau la polul opus, peliculă uleioasă 

Ten uscat – pielea devine aspră, rugoasă, cu descuamare sau senzație de strângere 

Ten mixt – pielea de la nivelul pomeților este de aspect normal sau cu ușoară uscăciune, în timp ce zona frunții, a nasului și a bărbiei (zona T) este uleioasă 

Ten gras – pielea feței începe să lucească difuz și să dezvolte o peliculă grăsoasă de sebum la suprafața

Pasul 2. Observarea texturii și aspectului porilor 

Ten normal/uscat – aspect discret al porilor

Ten mixt/gras – pori mari, vizibili 

Pasul 3. Evaluarea sensibilității pielii 

Ten normal – nu suferă modificări majore în timpul expunerii la căldură, la efort fizic și tolerează majoritatea ingredientelor active dermatologice

Ten sensibil – se irită ușor, apare senzația de arsură la expunerea la factori externi și produse cu ingrediente iritante 

Pasul 4. Indicii suplimentare

Ten gras – strălucește excesiv, poate avea tendință acneică

Ten sensibil – se înroșește rapid, tendința la eczematizare sau rozacee

Ten uscat – aspect tern cu riduri vizibile, lipsit de strălucire 

Cum selectezi un produs dermatocosmetic?

Fie că achiziționezi cosmeticele online sau fizic din farmacii sau drogherii, asigură-te că alegi produse validate prin studii clinice, de la un brand de încredere.

Studiază etichetele produselor și caută dermatocosmetice formulate special pentru tipul tău de ten. Evaluează lista de ingrediente deoarece aceasta oferă informații despre compoziția și funcționalitatea produselor. Iată cum să o citești:

  • Ordinea ingredientelor: ingredientele sunt enumerate în ordinea descrescătoare a concentrației lor în produs. Cele aflate pe primele poziții sunt prezente în cantități mai mari.
  • Numele ingredientelor: aici apar fie numele pompoase ale substanțelor chimice sau chiar denumirile în latină. Nu te speria dacă nu înțelegi, pentru că poți folosi surse online de identificare a rolului fiecăreia. 

Ingrediente comune

Ingredientele comune sunt următoarele:

  • Ingrediente cu rol de hidratare: acid hialuronic, glicerină, uleiuri naturale 
  • Ingrediente cu rol exfoliant: acid glicolic, acid salicilic
  • Ingrediente antioxidante: vitamina C, vitamina E
  • Ingrediente pentru prevenirea îmbătrânirii premature a tenului: retinoizi, peptide 
  • Ingrediente calmate: niacinamide, panthenol, extract de ovăz coloidal, bisabolol
  • Ingrediente pentru consolidarea barierei naturale a pielii: ceramide, acizi grași esențiali 

Etichete specifice

De regulă, pe produse este menționat tipul de ten căruia îi sunt adresate, dacă sunt non-comedogenice (nu blochează porii), hipoalergenice (nu irită tenul) sau că nu conțin parabeni, parfum și alcool.

Este foarte important să alegi produsul compatibil cu pielea ta, iar cu timpul poți învăța să eviți anumite ingrediente care pot irita sau agrava starea pielii tale.

Cum să testezi un produs de îngrijire?

În primul rând, chibzuința este un deziderat de la care trebuie să pornești. Oricât de tentantă este multitudinea de produse dermatocosmetice, ambalajele eye-catchy și campaniile de marketing extrem de creative și atractive, nu te arunca să cumperi produse de care nu ai nevoie doar pentru că sunt în trend.

  1. Când te decizi asupra achiziționării unui produs nou, caută să fie la cel mai mic gramaj, pentru a evita risipa în caz că nu ți se potrivește.
  2. Realizează un test preliminar și aplică prima dată produsul pe o zonă limitată și urmărește modul în care reacționează pielea ta. Poți aplica la încheietura mâinii sau în spatele urechii.
  3. Bineînțeles, dacă nu au existat reacții adverse timp de 24 ore, poți continua să aplici produsul pe față, conform recomandărilor de pe etichetă. 

Care este modul corect de a introduce un produs nou în rutina de skincare?

Modul corect de a introduce un produs nou în rutina de skincare presupune următorul proces:

  1. Introdu treptat produsul nou în rutină: poate fi util să începi utilizarea produsului o dată sau de două ori pe săptămână și să crești treptat frecvența în funcție de reacția pielii tale.
  2. Nu introduce mai multe produse deodată:  în cazul unei iritații, nu vei putea găsi agentul incriminant.
  3. Adaptează rutina preexistentă la activul dermatologic pe care începi să îl utilizezi: asigură-te că produsele pe care le folosești deja sunt compatibile cu cel nou. Poate fi necesar să adaptezi și alte produse din rutina ta pentru a permite noului produs să se integreze corespunzător.
  4. Acordă timp produsului să-și arate eficacitatea: timpul necesar pentru a vedea rezultatele folosind un activ dermatologic poate varia considerabil în funcție de mai mulți factori, inclusiv de tipul de produs, concentrația ingredientului activ, problemele specifice ale pielii și modul în care pielea ta reacționează la acel ingredient.

Aici este o estimare generală în funcție de fiecare ingredient în parte:

  • Acid hialuronic: câteva zile
  • Acid salicilic: 4-6 săptămâni
  • Vitamina C: 4-12 săptămâni
  • Retinol: 6-12 săptămâni 
  • Niacinamide: 4-8 săptămâni 

Dacă există întrebări sau nelămuriri, chiar și după aceste explicații, sau te confrunți cu probleme de piele care necesită o altă abordare, te sfătuiesc să consulți un medic dermatolog pentru evaluare, recomandări și alcătuirea unei rutine personalizate. 

Tips and tricks

Las aici câteva site-uri pe care poți intra pentru a verifica ingredientele produselor, cum acționează acestea și care sunt beneficiile. 

  1. CosDNAun site care oferă informații detaliate despre siguranța și potențialele efecte adverse ale ingredientelor cosmetice
  2. INCI Decoder – ajută la descifrarea listei de ingrediente INCI (denumirea internațională a ingredientelor cosmetice)

Este important să înțelegi că informațiile oferite de aceste site-uri sunt orientative și nu înlocuiesc sfaturile și evaluările unui medic dermatolog sau specialist în îngrijirea pielii.

Concluzie articol

Alegerea produselor dermatocosmetice este o călătorie către o piele sănătoasă și strălucitoare. În această călătorie, descoperi secretele pielii tale, înțelegi nevoile sale și îi oferi atenția și îngrijirea pe care o merită.

Prin fiecare test, prin fiecare etichetă citită și prin fiecare pas pe care îl faci către alegerea produselor potrivite, investești în propria ta încredere și frumusețe.

Consistența, răbdarea și consultarea specialiștilor devin călăuzele tale în acest demers de a descoperi ceea ce este cel mai bun pentru tine. Oferă-ți timpul și iubirea de care pielea ta are nevoie pentru a străluci și a fi sănătoasă.

Programează-te acum

Completează formularul de mai jos și te vom contacta pentru stabilirea detaliilor programării solicitate

SHARE
dr. Stefania Draghici

dr. Stefania Draghici

Eu sunt Ștefania, si sunt medic dermatolog rezident. În această calitate îmi dedic timpul și eforturile pentru a învăța și a dezvolta competențe solide în prevenția, diagnosticarea și tratamentul diferitelor afecțiuni dermatologice.Prin prezența mea online îmi doresc să fiu mai aproape de voi, cu informații medicale sigure, bazate pe dovezi, despre cum să ne menținem pielea sănătoasă și cel mai important, cum sa ne simțim bine în pielea noastră.Promovez o abordare holistică în îngrijirea pielii, pun accentul pe un stil de viață cu obiceiuri sănătoase, alimentație echilibrată, minte și suflet atent hrănite și ele, o rutină de skincare adecvată, simplă și eficientă, toate completate de muuuuult self love!Fii la curent cu postările mele de aici de pe blogul ArtMedica și cu cele de pe pagina mea de Instagram, dacă vrei să te îmbarci și tu în această călătorie a iubirii de sine într-o piele sănătoasă și frumoasă! Nu-ți face griji, sunt aici să te susțin și să te ghidez. #takecareoftheskinyoulivein

dr. Stefania Draghici

Eu sunt Ștefania, si sunt medic dermatolog rezident. În această calitate îmi dedic timpul și eforturile pentru a învăța și a dezvolta competențe solide în prevenția, diagnosticarea și tratamentul diferitelor afecțiuni dermatologice.Prin prezența mea online îmi doresc să fiu mai aproape de voi, cu informații medicale sigure, bazate pe dovezi, despre cum să ne menținem pielea sănătoasă și cel mai important, cum sa ne simțim bine în pielea noastră.Promovez o abordare holistică în îngrijirea pielii, pun accentul pe un stil de viață cu obiceiuri sănătoase, alimentație echilibrată, minte și suflet atent hrănite și ele, o rutină de skincare adecvată, simplă și eficientă, toate completate de muuuuult self love!Fii la curent cu postările mele de aici de pe blogul ArtMedica și cu cele de pe pagina mea de Instagram, dacă vrei să te îmbarci și tu în această călătorie a iubirii de sine într-o piele sănătoasă și frumoasă! Nu-ți face griji, sunt aici să te susțin și să te ghidez. #takecareoftheskinyoulivein

0 0 Voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Comentarii interne
Vezi toate comentariile