În acest articol, vom explica ce sunt alunițele (nevii), de ce apar ele, importanța monitorizării alunițelor și cum să facem acest lucru în mod corespunzător.
Printre aspectele esențiale ale monitorizării sănătății pielii se numără și observarea alunițelor.
Acestea pot prezenta indicii importante despre starea noastră de sănătate și pot semnala potențiale probleme dermatologice, în mod special melanomul (cel mai agresiv cancer de piele).
Cuprins articol:
- Ce sunt alunițele (nevii)?
- Câte tipuri de alunițe (nevi) există?
- De ce apar alunițele?
- Cum arată alunițele?
- Cum se monitorizează alunițele?
- Care sunt factorii de risc ce pot determina transformarea malignă a alunițelor?
- Când trebuie să merg la medicul dermatolog dacă am alunițe?
- Când excizăm alunițele?
- Concluzie articol
Ce sunt alunițele (nevii)?
Alunițele, sau “nevi” cum este denumirea medicală a acestora, reprezintă leziuni tegumentare benigne. Alunițele sunt de fapt proliferări locale de melanocite, adică celule ale pielii care conțin pigment, motiv pentru care utilizăm termenul de “nevi pigmentari”.
Câte tipuri de alunițe (nevi) există?
Există foarte multe tipuri de alunițe, însă o formă importantă de clasificare se face în baza momentului apariției acestora, astfel că există:
- Nevi pigmentari congenitali: Nevii pigmentari congenitali apar în primii ani de viață și pot fi mici (sub 1.5 cm) , medii, giganți (peste 20 cm) și pot avea sau nu fire de păr înglobate
- Nevi pigmentari dobândiți : Nevii pigmentari dobândiți apar o dată cu trecerea timpului și cu expunerea la radiațiile UV.
De ce apar alunițele?
Deși motivul exact al proliferării locale a celulelor nevice este necunoscut, este demonstrat faptul că numărul de alunițe pe care o persoană le are depinde în principal de 3 categorii de factori:
- Genetici
- Expunerea la soare
- Statusul imun
Cum arată alunițele?
Nevii melanocitari variază foarte mult din punct de vedere clinic, dermatoscopic și histologic.
Am enumerat aici câteva aspecte care te pot ajuta să recunoști mai ușor dacă este vorba despre alunițe:
- Alunițele pot apărea pe orice zonă a corpului, inclusiv în zona genitală, sau pe scalp.
- Ele diferă ca aspect în funcție de localizarea pe o anumită suprafață a corpului.
- Alunițele pot fi plate sau proeminente.
- Acestea variază în culoare de la roz sau nuanța pielii, până la maro închis, albastru sau negru.
- Persoanele cu pielea deschisă tind să aibă și nevi de culoare deschisă sau mai rozalii, iar cei cu pielea închisă, de regulă au alunițe maro închis sau negre.
- Deși în cea mai mare parte, alunițele au formă rotundă sau ovală, acestea pot apărea uneori sub forme neobișnuite.
- Dimensiunea lor variază de la câțiva milimetri la câțiva centimetri în diametru. Pe perioada copilăriei și adolescenței cresc în dimensiuni în acord cu dezvoltarea organismului dar se opresc de regulă undeva în jurul vârstei de 25-30 de ani.
Cum se monitorizează alunițele?
Monitorizarea alunițelor pentru a identifica eventuale semne de pericol este esențială pentru sănătatea pielii.
Poate că ai mai auzit până acum de Regula ABCDE care se referă la câteva aspecte pe care ar trebui să le urmărești și semne care pot indica faptul că o aluniță ar putea fi periculoasă, acestea fiind următoarele:
- A – Asimetrie: o aluniță sănătoasă este în general simetrică, ceea ce înseamnă că jumătatea stângă este similară cu jumătatea dreaptă. Dacă observați o asimetrie semnificativă, acesta ar putea fi un semn de alarmă.
- B – Borders, margini neregulate: Contururile regulate și bine definite sunt caracteristice alunițelor normale. Cele neregulate, haotice pot indica o potențială transformare malignă.
- C – Culoare: Variabilitatea notabilă în ceea ce privește culoarea aluniței poate fi semnul unor schimbări celulare anormale. Diferite nuanțe de maro, negru, roșu sau albastru în cadrul aceleiași leziuni pot ridica suspiciuni.
- D – Diametru: Acest criteriu se referă la dimensiunea aluniței. Un diametru mai mare de 6 milimetri poate indica o creștere anormală a celulelor și ar trebui investigat mai amănunțit.
- E – Evoluție: Schimbările în dimensiune, formă, culoare, margini sau alte caracteristici ale aluniței în timp sunt esențiale pentru evaluarea riscului. Orice modificare semnificativă observați, trebuie adusă la cunoștința medicului dermatolog pentru evaluare clinică și dermatoscopică detaliată.
Te rog să reții faptul că aceste criterii nu sunt singulare și pot exista și alte semne sau simptome care pot ridica suspiciuni.
Este recomandat să apelați la serviciile dermatologice oferite de către medicul dermatolog, programarea unui consult fiind crucială în cazul oricăror îngrijorări legate de alunițe sau leziuni cutanate.
Care sunt factorii de risc ce pot determina transformarea malignă a alunițelor?
Transformarea nevilor în melanom poate fi influențată de o serie de factori de risc. Este important să rețineți că prezența unuia sau mai multor factori de risc nu garantează transformarea nevului în melanom, dar acești factori pot crește probabilitatea acestui proces.
Iată 6 factori de risc relevanți:
- Istoric familial de melanom
- Istoric personal de cancer de piele (melanom sau alte cancere cutanate)
- Piele deschisă la culoare (fototip cutanat Fitzpatrick 1, 2), păr blond, ochi albaștri sau verzi
- Număr mare de alunițe
- Expunere repetată la radiațiile ultraviolete și arsuri solare
- Imunosupresie în cadrul bolilor autoimune sau a terapiei cu medicamente imunosupresoare
Preocuparea intensă și atenția sporită a medicilor dermatologi în privința alunițelor survine din cauza potențialului de transformare malignă a acestora.
Deși e important de știut că melanomul se dezvoltă în 70% din cazuri pe pielea fără leziuni, rămâne totuși un procent ridicat de 30% în care melanomul apare pe nevi preexistenți.
Când trebuie să merg la medicul dermatolog dacă am alunițe?
Ghidurile recomandă auto urmărirea lunară a pielii în oglindă și un consult dermatologic anual. În cadrul acestuia se efectuează examenul clinic general și examinarea dermatoscopică (dermatoscopia).
Dermatoscopia presupune evaluarea alunițelor cu dermatoscopul, un dispozitiv medical optic, ce mărește leziunile și care permite analiza detaliată a acestora. Dermatoscopia este una dintre analizele medicale de bază din cadrul dermatologiei.
În cazul în care nu se decelează leziuni suspecte, recomandarea va fi de repetare anuală a consulturilor, iar în caz contrar, dacă se pune problema monitorizării evoluției unei leziuni atipice, revenirea în cabinetul dermatologic va avea loc mai repede, conform indicațiilor.
Pe lângă consultația dermatologică de rutină, iată ce alte motive trebuie să te determine să stabilești imediat o programare:
- Apariția unei leziuni pigmentare noi
- Modificarea unei leziuni preexistente de tip: ulcerație, sângerare, mâncărime și orice criteriu din regula ABCDE
Dacă ai un motiv de îngrijorare sau neliniște în legătură cu orice aluniță, chiar și în absența unor schimbări evidente, este întotdeauna bine să te adresezi medicului dermatolog pentru o evaluare!
Când excizăm alunițele?
Decizia de a exciza, adică de a îndepărta chirurgical o aluniță se ia de regulă dacă te afli în unul din următoarele 3 scenarii:
- Ai o aluniță cu semne de displazie (de transformare malignă) sau chiar criterii de melanom, moment în care se impune excizia chirurgicală cât mai rapidă a leziunii, cu examen histopatologic și o conduită ulterioară conform diagnosticului.
- Ai o aluniță proeminentă într-o zonă mai pretențioasă, care este frecvent traumatizată și prezintă semne de inflamație cronică – de subliniat faptul că riscul de malignizare nu este mai mare, dar în schimb disconfortul tău este crescut. În acest caz, în urma unei discuții pe larg cu medicul dermatolog despre riscuri și beneficii, poți opta pentru excizia chirurgicală.
- Ai o aluniță perfect normală din punct de vedere medical, însă pe tine te complexează și te deranjează prezența acesteia foarte tare din punct de vedere estetic. Și în acest caz poți alege intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea nevului, dar cu înțelegerea faptului ca pe locul leziunii va rămâne totuși o mică cicatrice.
Contactează oricând cu încredere un medic dermatolog, acesta te va ajuta cu intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea nevului.
Concluzie articol
În lumea aparent simplă a alunițelor, descoperim de fapt semnele unei povești complexe: aceea a sănătății noastre.
Prin monitorizare atentă, conștientizare și consultații medicale regulate la dermatolog, putem contribui la prevenirea și depistarea precoce a unor eventuale probleme dermatologice, precum cel mai de temut cancer de piele, melanomul. Prevenția este cheia!
Programează-te acum
Completează formularul de mai jos și te vom contacta pentru stabilirea detaliilor programării solicitate