Ce este SPF?

Ce Este SPF și Cum Funcționează? Află Cum Poți Folosi Corect SPF

Acest articol acoperă un subiect extrem de dezbătut din sfera îngrijirii pielii și anume protecția solară prin creme SPF (Sun Protection Factor).

Alegerea unui astfel de produs poate fi copleșitoare, dar parcurgerea acestor informații cu siguranță îți vă facilita decizia.

Cuprins articol:

  1. Ce este SPF?
  2. Cum funționează un produs cu SPF?
  3. Ce tipuri de produse cu SPF există?
  4. Cum folosești corect SPF?
  5. Care sunt beneficiile utilizării SPF?
  6. Poți aplica SPF dacă ești însărcinată?
  7. Ce SPF poți folosi pentru copii?
  8. Alte informații despre istoria SPF
  9. Concluzie articol

Ce este SPF?

Termenul “SPF” este o abreviere a “Sun Protection Factor”, adică factor de protecție solară și reprezintă o formă de măsurare a eficacității protecției solare împotriva înroșirii pielii induse de razele soarelui.

SPF este definit ca raportul dintre cea mai mică cantitate de radiație UV necesară pentru a produce a eritem minim pe pielea protejată de protecție solară, la cantitatea de energie necesară pentru a produce același eritem pe pielea neprotejată. Această definiție este preluată din articolul ‘Dispelling myths about sunscreen’ publicat de Bennet SL et al în 2022.

Cu alte cuvinte, dacă aplicăm această definiție la viața de zi cu zi, ea s-ar traduce astfel: De exemplu, dacă o persoană ar începe să se ardă după 10 minute de expunere la soare fără protecție, utilizarea unei creme cu SPF 30 ar putea prelungi acest interval de protecție de 30 de ori, adică aproximativ 300 de minute (10 minute × 30 SPF = 300 minute).

Este important de menționat faptul că SPF se referă doar la protecția împotriva radiațiilor UVB, care sunt responsabile în principal pentru arsurile solare și care contribuie la dezvoltarea cancerului de piele.

Cum funționează un produs cu SPF?

Produsele de protecție solară (produse cu SPF) conțin de fapt niște filtre, tehnologia acestora fiind de 2 feluri:

  1. Filtre chimice (organice): absorb radiația solară și o dispersează în piele. Conțin substanțe precum: avobenzonă, oxibenzonă, octinoxat. Pot fi ușor de aplicat, deoarece ingredientele permit o formulare fluidă.
  2. Filtre fizice (minerale): formează o barieră la suprafața pielii, care se comportă ca o oglindă și reflectă radiația solară, astfel încât nici produsul și nici razele UV nu sunt absorbite la nivelul pielii. Conțin: oxid de zinc sau dioxid de titan. Au o textură mai groasă și deseori sunt formulate cu adăugare de pigment, conferind acoperire pentru imperfecțiuni.

Academia Americană de Dermatologie recomandă utilizarea protecției solare cu eticheta „spectru larg”, deoarece aceste tipuri de produse de fotoprotecție sunt completate cu tehnologii ce protejează și împotriva radiației albastre, luminii vizibile și chiar razelor infraroșii.

Ce tipuri de produse cu SPF există?

Produsele cu SPF sunt disponibile într-o varietate largă pentru a se potrivi diferitelor preferințe și nevoi ale pielii.

Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de produse cu SPF:

  • Creme și loțiuni cu SPF: Cremele si loțiunile cu SPF sunt produse uzuale de protecție solară. Marea majoritate pot fi aplicate și pe față și pe corp. Se găsesc într-o varietate de texturi, cu parfum sau fără, de la creme mai onctuoase la formule mai ușoare, non-grase, etc.
  • Spray-uri cu SPF: Spray-urile cu SPF sunt ușor de aplicat, unele necesită să fie întinse, altele nu. Sunt potrivite pentru a acoperi zonele mari sau pentru a reaplica rapid protecția solară pe față sau corp.
  • Balsam de buze cu SPF: Nu uita că și buzele au nevoie de fotoprotecție.
  • Creme BB și CC cu SPF: Cremele BB și CC cu SPF sunt produse cosmetice care oferă acoperire și protecție solară în același timp. Ele pot avea texturi ușoare și sunt ideale pentru a uniformiza nuanța tenului și a oferi protecție solară.
  • Fonduri de ten cu SPF: Fondurile de ten cu SPF oferă o acoperire mai mare a imperfecțiunilor tenului și protecție solară în același produs. Atenție la factorul de protecție înscris pe ambalaj! Într-o zi cu index UV mare, e necesară completarea cu alt produs SPF.
  • Pudre cu SPF: Pudrele cu SPF sunt excelente pentru reaplicarea pe parcursul zilei peste machiaj, oferind protecție suplimentară anti UV
  • Vestimentație cu protecție solară: Anumite țesături și haine sunt fabricate cu tehnologie care oferă protecție solară adițională. De luat în considerare pentru mersul la mare sau la piscină!
  • Suplimente orale cu protecție solară: Există suplimente care conțin antioxidanți și nutrienți care susțin sănătatea pielii și pot oferi o anumită protecție împotriva radiațiilor solare. Din păcate, încă nu a fost descoperită pastila magică pentru fotoprotecție, astfel încât trebuie aplicată și o cremă SPF, pe lângă suplimente.

Cum folosești corect SPF?

Dacă dorești să folosești corect SPF-ul și să te bucuri de protecție anti UV eficientă, este crucial să ai în vedere următoarele aspecte:

  • Aplică cantitatea corectă de produs cu SPF: ca regulă generală, aplică o cantitate de aproximativ o linguriță (5 ml) pentru față și gât și aproximativ o palmă plină (30 ml) pentru corp.
  • Aplică SPF înainte de expunerea la soare: aplică produsul cu SPF cu cel puțin 15-30 de minute înainte de expunerea la soare, astfel produsul are timp să fie absorbit în piele și să-și facă efectul.
  • Reaplică la intervale regulate: un pas de multe ori uitat, dar extrem de important este reaplicarea SPF la fiecare 2 ore sau mai des, în special după înot, transpirație abundentă sau ștergere cu prosopul. Atenție, chiar și produsele rezistente la apă trebuie reaplicate în mod regulat!
  • Nu uita să aplici SPF și în aceste zone: urechi, buze, spatele gâtului și partea superioară a capului (la persoanele cu păr rar sau chelie.
  • Folosește produse cu SPF potrivite nevoilor tale: dacă ai pielea sensibilă sau predispusă la acnee, alege produse non-comedogenice și fără parfum. Pentru pielea uscată, optează pentru produse mai hidratante.
  • Combină produsul cu SPF cu alte măsuri de fotoprotecție: crema SPFl nu este singura măsură de protecție solară. Poartă haine de protecție, cum ar fi pălării cu boruri largi, și bluze cu mânecă lungă din fibre naturale. Asigură fotoprotecția ochilor prin ochelari de soare cu lentile speciale.
  • Nu uita de zilele înnorate sau iarna: aplică SPF pe tot parcursul anului 365/365 zile, inclusiv dacă lucrezi de acasă și ai biroul lângă geam.

Care sunt beneficiile utilizării SPF?

Utilizarea regulată a produselor cu SPF aduce numeroase beneficii pentru sănătatea și aspectul pielii.

Iată câteva dintre beneficiile utilizării SPF:

Poți aplica SPF dacă ești însărcinată?

SPF poate fi aplicat și pe perioada sarcinii și alăptării, cu condiția ca filtrul să fie unul mineral (fizic), care nu se absoarbe în organism.

Ce SPF poți folosi pentru copii?

În funcție de câți ani are copilul tău, urmărește aceste sfaturi:

  • Dacă ești mămică de puțin timp și bebele tău are sub 6 luni: ferește-l de razele directe ale soarelui și nu aplica nici un fel de produs cu SPF, acestea nu sunt potrivite pentru o piele atât de sensibilă.
  • Dacă ai un copilaș de peste 6 luni: poți utiliza la fel ca în sarcină, un produs SPF cu filtru mineral.
  • De pe la 2-3 ani de vârstă: se poate începe și aplicarea unui SPF cu filtre chimice. Totuși, cel mai bun mijloc de fotoprotecție pentru micuții tăi râmâne evitarea expunerii solare prelungite!

Alte informații despre istoria SPF

Istoria protecției solare poate fi urmărită până la vechii egipteni, a căror cultură punea încă de pe atunci o mare valoare pe o pielea deschisă la culoare.

Foloseau ingrediente precum tărâțe de orez, iasomie și boabe de lupin pentru a evita efectul de bronz indus de razele soarelui.

Cremele moderne de protecție solară nu au apărut decât începând cu ​​anii 1930.

Personalitățile creditate pentru crearea primei creme de protecție solară sunt Eugene Schueller și Franz Greiter. În 1935, Schueller, fondatorul L’Oreal, a creat o protecție solară uleioasă numit „Ambre Solaire”, care conținea pe atunci salicilat de benzil.

Trei ani mai târziu, Greiter, un om de știință austriac și pasionat de alpinism a suferit o arsură solară în timp ce urca pe vârful alpin Piz Buin. Acest fapt l-a determinat să înființeze compania Piz Buin și să creeze crema de protecție solară numită „Glacier Cream” care a apărut în 1946.

De atunci, tehnologia și medicina au evoluat foarte mult, motiv pentru care, astăzi ne bucurăm de opțiuni multiple în ceea ce privește cremele cu SPF, din care sigur putem să ne alegem cu ușurință produsul preferat.

Concluzie articol

Sper că acum, după ce ai parcurs acest articol, îți e mult mai ușor să te decizi asupra unui produs cu SPF și că ai înțeles cu adevărat importanța fotoprotecției.

Alegând atent și aplicând cu grijă produsele cu SPF, transformi protecția solară într-o declarație de iubire și grijă pentru pielea ta, protejându-i nu doar aspectul, ci și sănătatea pe termen lung.

Programează-te acum

Completează formularul de mai jos și te vom contacta pentru stabilirea detaliilor programării solicitate

SHARE
dr. Stefania Draghici

dr. Stefania Draghici

Eu sunt Ștefania, si sunt medic dermatolog rezident. În această calitate îmi dedic timpul și eforturile pentru a învăța și a dezvolta competențe solide în prevenția, diagnosticarea și tratamentul diferitelor afecțiuni dermatologice.Prin prezența mea online îmi doresc să fiu mai aproape de voi, cu informații medicale sigure, bazate pe dovezi, despre cum să ne menținem pielea sănătoasă și cel mai important, cum sa ne simțim bine în pielea noastră.Promovez o abordare holistică în îngrijirea pielii, pun accentul pe un stil de viață cu obiceiuri sănătoase, alimentație echilibrată, minte și suflet atent hrănite și ele, o rutină de skincare adecvată, simplă și eficientă, toate completate de muuuuult self love!Fii la curent cu postările mele de aici de pe blogul ArtMedica și cu cele de pe pagina mea de Instagram, dacă vrei să te îmbarci și tu în această călătorie a iubirii de sine într-o piele sănătoasă și frumoasă! Nu-ți face griji, sunt aici să te susțin și să te ghidez. #takecareoftheskinyoulivein

dr. Stefania Draghici

Eu sunt Ștefania, si sunt medic dermatolog rezident. În această calitate îmi dedic timpul și eforturile pentru a învăța și a dezvolta competențe solide în prevenția, diagnosticarea și tratamentul diferitelor afecțiuni dermatologice.Prin prezența mea online îmi doresc să fiu mai aproape de voi, cu informații medicale sigure, bazate pe dovezi, despre cum să ne menținem pielea sănătoasă și cel mai important, cum sa ne simțim bine în pielea noastră.Promovez o abordare holistică în îngrijirea pielii, pun accentul pe un stil de viață cu obiceiuri sănătoase, alimentație echilibrată, minte și suflet atent hrănite și ele, o rutină de skincare adecvată, simplă și eficientă, toate completate de muuuuult self love!Fii la curent cu postările mele de aici de pe blogul ArtMedica și cu cele de pe pagina mea de Instagram, dacă vrei să te îmbarci și tu în această călătorie a iubirii de sine într-o piele sănătoasă și frumoasă! Nu-ți face griji, sunt aici să te susțin și să te ghidez. #takecareoftheskinyoulivein

0 0 Voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Comentarii interne
Vezi toate comentariile