Ce este solarul și cum te afectează?

Ce Este Solarul și Cum Îți Afectează Solarul Pielea?

Dacă până acum credeai că bronzul artificial la solar nu prezintă niciun risc pentru sănătatea ta și a pielii tale, este momentul să își schimbi perspectiva!

Acest articol te vă ajuta să înțelegi ce este solarul, cum se obține bronzul la solar și cum îți poate afecta solarul pielea într-un mod nociv.

Cuprins articol:

  1. Ce este solarul (aparatul de bronzat de tip solar)?
  2. Cine a inventat solarul?
  3. Cum se folosește un aparat de bronzat de tip solar?
  4. Care sunt riscurile utilizării solarului?
  5. Ce alternative de bronz sunt agreate de către medicii dermatologi?
  6. Când și de ce a fost asociat bronzul cu frumusețea?
  7. Există țări care interzic solarul?
  8. Concluzie articol

Ce este solarul (aparatul de bronzat de tip solar)?

Solarul, sau aparatul de bronzat de tip solar cum mai este denumit, este un dispozitiv cosmetic, care utilizează lămpi speciale (cu vapori de mercur, halogen sau iod, mai nou LED) pentru a emite radiații ultraviolete (UV) similare cu cele produse de soare.

Solarul este folosit pentru a obține un bronz artificial prin expunerea pielii la diferitele tipuri de radiații UV.

Un aparat de bronzat de tip solar poate avea diferite caracteristici și configurații, dar în general constă într-un pat sau o cabină echipată cu lămpi UV, ventilatoare pentru a menține o temperatură suportabilă, și uneori și sisteme de răcire sau de control a umidității.

Cine a inventat solarul?

Solarul, sau mai bine zis bronzul artificial la solar, a fost inventat de Friedrich Wolff, un cercetător german, în anii 1970. Acesta a dorit inițial să dezvolte o tehnologie bazată pe lumină artificială, care să faciliteze vindecarea mai rapidă a rănilor și tratarea unor afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul.

În timpul cercetărilor sale, acesta a observat că pielea pacienților săi devenea mai bronzată ca efect secundar al tratamentului.

Pornind de la această constatare, Wolff a continuat să dezvolte tehnologia pentru a crea un sistem care să permită oamenilor să obțină un bronz artificial prin expunerea la lumină artificială într-un mediu controlat, cum ar fi solarul.

Astfel că, în anul 1978, este brevetat primul solar cu uz comercial, acest moment deschizând calea pentru o industrie a bronzului artificial extrem de înfloritoare.

Cum se folosește un aparat de bronzat de tip solar?

Pentru a folosi un aparat de bronzat de tip solar, utilizatorii intră în cabina solarului și își expun pielea la lumină emisă de lămpile UV pentru o perioadă de timp specificată.

Această expunere stimulează melanocitele (celule specializate din piele) să producă intens melanină, adică pigmentul care ne dă culoare pielii, obținându-se astfel bronzul artificial.

Solarul emite radiații ultraviolete de tip UVA și UVB în mod artifical, emuland astfel modul și riscurile bronzării naturale obținute de la soare.

Care sunt riscurile utilizării solarului?

Utilizarea bronzului artificial la solar implică în mod cert și demonstrat prin studii medicale, anumite categorii de riscuri, nu doar pentru sănătatea pielii, ci și pentru starea generală a organismului.

Iată câteva dintre riscurile utilizării solarului:

  • Arsurile cutanate: expunerea excesivă (prea des, tip prelungit) la radiațiile ultraviolete (UV) emise de solar poate duce la arsuri cutanate, care se manifestă prin roșeață, inflamație și disconfort sau chiar durere. Arsurile nu crează doar disconfort, ci pot crește riscul de deteriorare a pielii și de apariție a leziunilor cutanate, atât a celor benigne, cât mai ales a celor maligne (cancere de piele).
  • Îmbătrânirea prematură a pielii: deși bronzul, în teorie, conferă un aspect tânăr și fresh, de fapt expunerea cronică la UV prin intermediul ședințelor repetate la solar duce la îmbătrânirea prematură a pielii. Consecința este apariția ridurilor, a petelor pigmentare, a pierderii elasticității pielii și per total rezultatul este un aspect tern, îmbătrânit.
  • Cancerele de piele: cel mai de temut risc legat de mersul la solar, deoarece presupune cel mai mare impact pe starea de sănătate este dezvoltarea de cancere cutanate. Sunt disponibile publicații bazate pe o cercetare mondială exhaustivă, care atestă faptul că utilizarea frecventă a solarului crește riscul de dezvoltare a cancerelor de piele, inclusiv a melanomului (cel mai agresiv cancer de piele). Pe scurt, radiațiile UV emise de solar, ca și cele provenite de la soare, pot induce modificări la nivelul ADN-ului (informația noastră genetică) și pot provoca mutații care să determine formarea tumorilor maligne cutanate.
  • Leziuni oculare: expunerea la radiațiile UV din solar pot provoca inclusiv leziuni oculare, precum fotokeratita (arsura corneei) și cataracta. Protejarea ochilor cu ochelari de protecție speciali este esențială pentru a încerca prevenirea acestor leziuni.
  • Suprimarea sistemului imunitar: mersul recurent la solar, la fel ca expunerea cronică la soare, poate suprima sistemul imunitar al organismului, ceea ce îl face mai pasibil de a dezvolta boli infecțioase.
  • Reacții alergice sau iritații cutanate: unele persoane pot experimenta reacții alergice sau iritații cutanate în urma utilizării solarului, în special dacă au pielea sensibilă.

Ce alternative de bronz sunt agreate de către medicii dermatologi?

Dacă totuși dorești să ai o piele “bronzată”, iată 2 variante prin care poți obține un aspect mai pigmentat și mai strălucitor, care să nu fie dăunătoare pentru sănătatea ta și care sunt agreate de medicii dermatologi:

  1. Produse cosmetice autobronzante: autobronzantele sunt produse cosmetice sub formă de cremă, loțiune, ulei sau spray, care conțin ingrediente ce colorează temporar pielea, oferind un aspect bronzat. Acestea se bazează pe ingrediente precum dihidroxiacetona (DHA), care reacționează cu proteinele din stratul extern al pielii pentru a produce o nuanță bronzată. Așadar, autobronzantele sunt o alternativă mai sigură față de solar și pot fi utilizate pe întregul corp sau doar pe anumite zone pentru a obține un aspect bronzat.
  2. Produse de machiaj: pentru un eveniment important la care dorești ca pielea ta să strălucească, poți folosi atât pe față cât și pe corp, produse speciale de machiaj de tip pudră bronzantă, iluminatoare lichide, etc. Acestea reprezintă o opțiune deși temporară, totuși mult mai sigură de a obține un aspect bronzat față de mersul la solar.

Când și de ce a fost asociat bronzul cu frumusețea?

În prezent, percepția frumuseții dată de o piele bronzată rămâne un subiect intens disputat. În trecut, chiar din Grecia Antică pielea bronzată era adesea asociată cu ideea de sănătate și vigurozitate, fiind admirată în special la sportivi și războinici.

În istoria recentă, pielea bronzată ca etalon de frumusețe a câștigat o mare popularitate în Statele Unite ale Americii ale anilor ‘60-’70.

Actualmente, deși încă mai există admirație pentru pielea bronzată, conștientizarea riscurilor pentru sănătate induse de bronzul artificial a condus la o reconsiderare a idealurilor de frumusețe, cu accent pe un aspect natural, cu piele albă, și prin urmare la promovarea protecției solare și încetarea utilizăriilor mtetodelor artificiale de bronz, cum este solarul.

Există țări care interzic solarul?

Cercetările medicale asupra efectelor nocive ale bronzului artificial au un impact atât de mare, încât unele state au început să își protejeze locuitorii prin decizii politice.

Spre exemplu, utilizarea comercială a solarului a fost interzisă în întregime în Brazilia încă din anul 2009 și în Australia din 2015.

Începând cu 2017, treisprezece state din SUA au interzis și ele folosirea solarului de către persoanele sub 18 ani. Momentan, în România nu există nicio decizie guvernamentală asupra bronzului artificial la solar.

Mai mult decât atât, această meta-analiză de la Rodriguez-Acevedo AJ et al, Indoor tanning prevalence after the International Agency for Research on Cancer statement on carcinogenicity of artificial tanning devices: systematic review and meta-analysis. Br J Dermatol 2020 a demonstrat cum numărul cancerelor de piele cauzate de bronzul artificial au scăzut deoarece populația a înțeles riscurile solarului și a renunțat la acest obicei.

Concluzie articol

În concluzie, deși mersul la solar poate oferi un bronz temporar și o senzație plăcută, nu trebuie să uităm să prioritizăm sănătatea pielii!

Riscurile asociate bronzului artificial sunt mari, în comparație cu beneficiul pe care acesta îl aduce.

Nu uita ca frumusețea pielii este de fapt o reflexie a stării de sănătate a acesteia, nu a gradului de pigmentare!

Programează-te acum

Completează formularul de mai jos și te vom contacta pentru stabilirea detaliilor programării solicitate

SHARE
dr. Stefania Draghici

dr. Stefania Draghici

Eu sunt Ștefania, si sunt medic dermatolog rezident. În această calitate îmi dedic timpul și eforturile pentru a învăța și a dezvolta competențe solide în prevenția, diagnosticarea și tratamentul diferitelor afecțiuni dermatologice.Prin prezența mea online îmi doresc să fiu mai aproape de voi, cu informații medicale sigure, bazate pe dovezi, despre cum să ne menținem pielea sănătoasă și cel mai important, cum sa ne simțim bine în pielea noastră.Promovez o abordare holistică în îngrijirea pielii, pun accentul pe un stil de viață cu obiceiuri sănătoase, alimentație echilibrată, minte și suflet atent hrănite și ele, o rutină de skincare adecvată, simplă și eficientă, toate completate de muuuuult self love!Fii la curent cu postările mele de aici de pe blogul ArtMedica și cu cele de pe pagina mea de Instagram, dacă vrei să te îmbarci și tu în această călătorie a iubirii de sine într-o piele sănătoasă și frumoasă! Nu-ți face griji, sunt aici să te susțin și să te ghidez. #takecareoftheskinyoulivein

dr. Stefania Draghici

Eu sunt Ștefania, si sunt medic dermatolog rezident. În această calitate îmi dedic timpul și eforturile pentru a învăța și a dezvolta competențe solide în prevenția, diagnosticarea și tratamentul diferitelor afecțiuni dermatologice.Prin prezența mea online îmi doresc să fiu mai aproape de voi, cu informații medicale sigure, bazate pe dovezi, despre cum să ne menținem pielea sănătoasă și cel mai important, cum sa ne simțim bine în pielea noastră.Promovez o abordare holistică în îngrijirea pielii, pun accentul pe un stil de viață cu obiceiuri sănătoase, alimentație echilibrată, minte și suflet atent hrănite și ele, o rutină de skincare adecvată, simplă și eficientă, toate completate de muuuuult self love!Fii la curent cu postările mele de aici de pe blogul ArtMedica și cu cele de pe pagina mea de Instagram, dacă vrei să te îmbarci și tu în această călătorie a iubirii de sine într-o piele sănătoasă și frumoasă! Nu-ți face griji, sunt aici să te susțin și să te ghidez. #takecareoftheskinyoulivein

0 0 Voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Comentarii interne
Vezi toate comentariile