Ce este dermatologia și cu ce se ocupă?

Ce Este Dermatologia? Informații Utile de Știut

În acest articol vom defini ce este dermatologia, ce face un medic dermatolog, impactul dermatologiei asupra pielii și tipurile de afecțiuni sau boli care pot fi tratate de un medic dermatolog. Citește pentru a afla informații utile ce te vor ajuta în a menține o piele sănătoasă și frumoasă.

Cuprins articol:

  1. Cu ce se ocupă dermatologia?
  2. Când a apărut dermatologia ca și disciplina medicală?
  3. Care este impactul dermatologiei asupra pielii?
  4. Ce este pielea?
  5. Care este rolul pielii?
  6. Ce sunt tratamentele dermatologice?
  7. Câte tipuri de tratamente dermatologice există?
  8. Ce sunt intervențiile chirurgicale dermatologice?
  9. Ce tipuri de analize medicale dermatologice există?
  10. Ce face un medic dermatologic?
  11. Ce este un consult dermatologic și cum se desfășoară?
  12. Cum te poate ajuta un medic dermatolog?
  13. Ce sfaturi dermatologice utile pot fi aplicate ușor?
  14. Concluzie articol

Cu ce se ocupă dermatologia?

Dermatologia este ramura medicinei care se ocupă cu studiul macroscopic al pielii, părului și unghiilor, inclusiv cu studiul mucoaselor adiacente (mucoasă orală și cea genitală). Este o disciplină medicală complexă, în care pacienții sunt abordați într-o manieră holistică, și care se concentrează pe sănătatea generală fizică și psihică a acestora. Dermatologia este vitală pentru sănătatea și bunăstarea noastră.

Dermatologia este ramura medicinii cu cele mai multe boli, fiind identificate peste 3000 de tipuri de patologii cutanate. Aceste patologii pot cauza simptome ce variază de la o simplă mâncărime sau senzație de arsură, până la efecte emoționale și sociale severe sau chiar desfigurare și deces. Aceste patologii au fost adunate si documentate de către American Academy of Dermatology in studiul “The Burden of Skin Disease, 2005”

Când a apărut dermatologia ca și disciplina medicală?

Dermatologia a apărut ca și disciplină medicală în secolul al optsprezecelea, în acest secol adoptându-se o terminologie specifică a leziunilor elementare dermatologice pentru a descrie bolile de piele.

Secolul al douăzecilea a venit cu un progres științific și tehnologic remarcabil. S-au dezvoltat astfel tratamente eficiente pentru boli precum psoriazisul și au fost introduse în practică dermatoscopia și biopsia cutanată ca metode diagnostice precise.

Actualmente, dermatologia evoluează extrem de rapid, fapt care ne permite nouă, medicilor dermatologi, să înțelegem cauzele și mecanismele afecțiunilor dermatologice pentru a le putea oferi pacienților noștri terapii țintite, personalizate și eficiente.

Care este impactul dermatologiei asupra pielii?

Impactul dermatologiei asupra pielii este variat, și ajută preponderent în următoarele moduri:

  • Prevenirea bolilor
  • Ajută la protejarea pielii de agenții externi sau interni care o pot deteriora
  • Tratează anumite afecțiuni ale pielii
  • Ajută la menținerea unui aspect frumos și sănătos al pielii

Ce este pielea?

Pielea este cel mai mare organ din organism, aceasta având o suprafață totală de 1.75 metri pătrați. Pielea poate cântări 4-5 kilograme și conține o varietate de anexe precum foliculii piloși, unghiile, glandele sebacee și structurile senzoriale speciale, conform spuselor lui J Bolognia in cartea Dermatology 4th Edition 2018.

Care este rolul pielii?

Rolul pielii este esențial în protejarea organismului împotriva factorilor externi și menținerea sănătății generale. Nivelul de sănătate al pielii împreună cu aspectul acesteia impactează starea noastră emoțională, stima de sine și modul în care relaționăm și ne integrăm în societate.

Ce sunt tratamentele dermatologice?

În dermatologie, față de alte discipline medicale, vorbim în primul rând despre tratamente topice (locale) cu diferite tipuri de preparate tip soluție, loțiune, cremă sau unguent. Avem la îndemână și tratamente sistemice, cu pastile sau injecții.

De fiecare dată, alegem tipul de tratament în funcție de nevoile și particularitățile pacienților, și de severitatea patologiei pe care dorim să o tratăm.

Câte tipuri de tratamente dermatologice există?

Există o varietate de tratamente dermatologice, acestea fiind următoarele:

  • Fototerapia: În cazul fototerapiei pacienții sunt expuși în mod controlat la radiații ultraviolete UVA sau UVB cu lungimi de undă atent selectate, cu scopul de a ameliora pruritul (senzația de mâncărime) și leziunile în contextul unor boli precum eczemele cronice, psoriazis, prurigo, etc.
  • Crioterapia: Crioterapia este o metodă distructivă “de inghețare” a țesuturilor cu azot lichid, care se poate folosi, spre exemplu, în cazul verucilor vulgare (cunoscute sub denumirea populară de negi), sau pentru anumite tipuri de leziuni precanceroase sau chiar forme superficiale de cancere cutanate. Crioterapia și cauterizarea tind să fie înlocuite din ce în ce mai mult de lasere atunci când vine vorba de îndepărtarea leziunilor benigne, deoarece acestea oferă un rezultat estetic mai bun
  • Radio/electrocauterizarea: Radio/electrocauterizarea permite îndepărtarea neinvazivă a unor leziuni cutanate benigne (necanceroase) cum ar fi papiloamele
  • Microneedling: Microneedling-ul este o procedură non-chirurgicală care a devenit din ce în ce mai populară pentru tratarea unei game variate de afecțiuni dermatologice (cicatrici post acneice, hiperpigmentare, riduri fine, etc) și pentru a îmbunătăți textura și aspectul general al pielii. Acest tratament implică utilizarea unui dispozitiv medical special numit “pen de microneedling” care are rolul crea micro-canale în piele, pentru a permite pasajul substanțelor active la nivelul dermului, unde să poată stimula sinteza de colagen și regenerarea tisulară
  • Terapia cu plasmă bogată în trombocite (PRP): Terapia cu plasmă bogată în trombocite (PRP) cunoscută și sub numele de “terapia vampir,” este o procedură dermatologică non-chirurgicală, care utilizează plasmă bogată în trombocite, prelevată din sângele pacienților, pentru a îmbunătăți textura și aspectul pielii. Plasma poate fi administrată prin injectare cu nano-ace la nivelul feței, scalpului, decolteului, mâinilor sau cu pen-ul de microneedling.
  • Injecții cu toxina botulinică (Botox): Injecțiile cu toxina botulinică (Botox) sunt utilizate pentru reducerea temporară și prevenirea apariției ridurilor și liniilor fine, în special cele de expresie. Această neurotoxină acționează prin relaxarea mușchilor faciali, reducând astfel formarea ridurilor
  • Fillere dermice: Fillerele dermice cum ar fi cele bazate pe acid hialuronic sunt folosite pentru a corecta o zonă cu deficit de volum, pentru a umple ridurile statice și șanțurile feței adâncite excesiv, în scopul definirii conturului mandibular, pentru a oferi un efect de lifting la nivelul pomeților sau volumizarea buzelor. Există pe piață și câteva tipuri de acid hialuronic (skin booster) care nu volumizează țesuturile injectate, ci doar oferă un aspect mai luminos și mai sănătos al pielii.
  • Injectarea substanțelor bio-stimulatoare (hidroxiapatită de calciu, acid poli-L-lactic): reprezintă o metodă minim invazivă de stimulare a producției de colagen cu efect de durată. Acidul poli-L-lactic este o inovație în domeniul dermato-esteticii, cu disponibilitate în România începând cu 2023, care permite corectarea ridurilor și oferă fermitate pielii fără a adăuga volum.
  • Tratamente cu aparate bazate pe lumină și energie: Tratamentele cu aparate bazate pe lumină și energie, cum ar fi terapia cu IPL (intense pulsed light) sau terapia cu laser sunt utilizate pentru a adresa o varietate de afecțiuni dermatologice și estetice pornind de la înlăturarea părului nedorit (epilare progresiv-definitivă), îmbunătățirea calității pielii, tratarea petelor de vârstă și a petelor solare, tratamentul rozaceei, a eritemului și cicatricilor postacneice, a petelor vasculare, a onicomicozei, până la îmbunătățirea aspectului cicatricilor postchirurgicale și înlăturarea tatuajelor.
  • Radiofrecvență: Radiofrecvența este utilizată pentru topirea bărbiei duble și în general a tesutului adipos și pentru a trata laxitatea cutanată prin intermediul unui aparat cu un capăt asemănător unui ecograf, care încălzește țesuturile într-un mod deloc invaziv și chiar relaxant pentru pacient

Acum că te-ai familiarizat cu gama de tratamente disponibile în clinică, tu ce procedură ai alege? Ei bine, secretul unui rezultat armonios și de durată este combinarea procedurilor dermato-estetice într-un plan terapeutic personalizat, la care tu, ca pacient, să adaugi cel mai bun ingredient de skincare: consecvența.

Ce sunt intervențiile chirurgicale dermatologice?

Intervențiile chirurgicale dermatologice se referă la excizia leziunilor cutanate tumorale benigne și maligne. Intervenția poate fi de la una banală, de rutină, la una mai complicată cu tehnici de reconstrucție avansate, dar indiferent de abordul chirurgical, se practică dezinfectarea riguroasă a tegumentelor, anestezie locală, excizia formațiunii, sutură și pansament.

De regulă, leziunile benigne sunt excizate din considerente estetice sau pentru faptul că sunt frecvent traumatizate prin îmbrăcăminte sau accesorii, provocând disconfort. Tumorile canceroase în schimb, sunt excizate cu scop curativ, deoarece prezintă un adevărat pericol pentru starea de sănătate.

Ce tipuri de analize medicale dermatologice exista?

Deși dermatologia este o specialitate medicală eminamente clinică, bazată pe experiența medicului examinator, acesta își poate completa procesul diagnostic cu diferite analize și examinări paraclinice.

Exista următoarele tipuri de analize medicale dermatologice:

  • Dermatoscopia: Dermatoscopia este o metodă complet neinvazivă, nedureroasă și rapidă presupune utilizarea unui dispozitiv medical optic numit dermatoscop. Prin intermediul acestuia, medicul dermatolog poate studia mai în detaliu leziunile cutanate. Astfel, în baza unor criterii și tipare bine stabilite, poate decide natura benignă sau malignă a unei tumori (de exemplu, poate diferenția o aluniță fără risc de un melanom).
  • Biopsia cutanată: Biopsia cutanată este folosită cand mai multe boli dermatologice seamănă foarte tare între ele, sau se prezintă într-un mod complet atipic, motiv pentru care, sub anestezie locală se prelevează un fragment de piele, care este ulterior trimis la laborator pentru analiza microscopică, în scopul obținerii unui diagnostic de certitudine.
  • Examinarea cu Lampa Wood: Examinarea cu lampa Wood se desfășoară în întuneric, iar examinarea implică utilizarea unei lămpi speciale ce emite lumină ultravioletă. Ajută la detectarea și diferențierea unor infecții fungice sau depigmentarea pielii cauzată de vitiligo.
  • Imagistica medicală: Imagistica medicală are aplicații și în dermatologie, iar ecografia cutanată se bucură de o utilizare din ce în ce mai frecventă, fiind o alternativă neinvazivă și acurată pentru biopsia cutanată
  • Cultura din secreția unei leziuni: Cultura din secreția unei leziuni este folosită dacă există leziuni cu conținut purulent. O mostră din aceasta poate fi prelevată și trimisă la laborator pentru a identifica o potențială infecție bacteriană, virală sau fungică
  • Testarea alergologică cutanată: Testarea alergologică cutanată este utilizată pentru a demonstra alergia față de o anumită substanță, precum alergenii comuni alimentari sau de mediu, veninul de insectă, medicamente, etc.
  • Analizele de laborator: medicul dermatolog poate solicita analize de sânge pentru a evalua prezența unor markeri imunologici specifici unor afecțiuni cutanate (boli autoimune), nivelurile de hormoni sau vitamine, inclusiv analizele uzuale care pot reîntregi un anumit tablou clinic.

Ce face un medic dermatologic?

Medicul dermatolog este specializat în prevenția, diagnosticul și tratamentul bolilor pielii, mucoaselor și anexelor. Aceste afecțiuni fiind de la cele mai comune la cele mai rare sau grave, interesând toate grupele de vârstă.

Ce este un consult dermatologic și cum se desfășoară?

În cazul în care te confrunți cu o problemă dermatologică, însă ai emoții și nu știi la ce să te aștepți, iată ce presupune și cum se desfășoară un consult dermatologic:

  1. Medicul dermatolog va crea un mediu de consultație optim și te va asculta cu răbdare și empatie, astfel încât examinarea să nu îți creeze niciun disconfort și să îți poți adresa problema deschis, fără presiune sau rușine.
  2. Se va evalua starea pielii tale și stabili un diagnostic.
  3. Elaborarea unui plan de tratament adecvat și eficient completate de măsuri de educație preventivă.

Nu uita, consultul dermatologic este o oportunitate importantă de a obține ajutor calificat pentru o eventuală patologie cutanată și de a asigura sănătatea pielii.

Cum te poate ajuta un medic dermatolog?

Un medic dermatolog te poate ajuta în mai multe moduri în funcție de ce afectiuni sau nevoi ai avea. Mai jos puteți găsi 5 moduri principale prin care te poate ajuta un medic dermatolog:

  1. Tratarea afecțiunilor cutanate comune: medicul dermatolog ajută pacienții să gestioneze atât afecțiuni cutanate acute (urticarie, dermatită de contact alergică sau iritativă, impetigo, foliculită, erizipel, celulită, etc.) cât și boli cronice de piele (acnee, rozacee, dermatită seboreică, dermatită atopică, psoriazis, etc.) care pot afecta încrederea în sine și calitatea vieții pacienților.
  2. Abordarea complexă a bolilor cutanate autoimune: dermatologul se ocupă și de bolile autoimune ale pielii (vitiligo, pemfigusul vulgar, pemfigoidul bulos, dermatita herpetiformă, etc) și de bolile autoimune sistemice cu afectare cutanată (lupus eritematos, dermatomiozită, sclerodermie, etc) care pot avea un impact semnificativ asupra sănătății generale ale pacientului
  3. Detectarea timpurie a cancerului de piele: unul dintre cele mai importante aspecte este depistarea precoce a cancerului de piele. Medicul dermatolog efectuează screening-uri regulate clinice și dermatoscopice pentru a identifica leziuni cu potențial suspect, care ulterior sunt biopsiate pentru stabilirea diagnosticului final. Astfel, în cazul unui diagnostic de tip epiteliom bazocelular, carcinom spinocelular sau melanom, șansele de vindecare și recuperare pot fi sporite, mai ales în cazul melanomului care poate fi fatal dacă nu este depistat în fereastra terapeutică (la timp).
  4. Prevenirea îmbătrâniri precoce a pieliii: medicul dermatolog este o resursă esențială pentru educarea pacienților cu privire la metodele de încetinire a procesului de îmbătrânire cutanată, îngrijirea corectă a pielii și utilizarea metodelor de fotoprotecție
  5. Restaurarea aspectului pielii: procedurile medico-estetice (lumină intens pulsată (IPL), laser, injectare de toxină botulinică, de acid hialuronic sau substanțe biostimulatoare, radiofrecvență, etc) sunt adesea efectuate de medicii dermatologi pentru a crește calitatea pielii, a rejuvena, a reîmprospăta și a reda luminozitatea tenului.

Ce sfaturi dermatologice utile pot fi aplicate ușor?

Următoarele 3 sfaturi dermatologice sunt utile și ușoare, si pot fi aplicate de către oricine:

  1. Hidratarea: Hidratarea este o componentă subestimată a rutinei de îngrijire, dar cu un impact atât de mare asupra sănătății și aspectului pielii tale. Aceasta ajută la menținerea indemnă a barierei cutanate și minimizează riscul de infecții, eczeme și alte boli de piele.
  2. Fotoprotecție: Fotoprotecția este extrem de importantă dacă vrei ca vârsta ta biologică să nu o depășească pe cea cronologică! Și nu doar atât: vestimentația adecvată și cremele SPF ne protejează de efectul nociv al soarelui și de riscul de a dezvolta cancere cutanate.
  3. Auto examinează-ți pielea în oglindă: dacă descoperi modificări de aspect al unei alunițe sau o leziune nouă care te neliniștește, adresează-te medicului dermatolog!

Concluzie articol

În concluzie, dermatologia este mult mai mult decât o simplă preocupare pentru aspectul pielii, fiind o poartă către sănătatea și încrederea în sine a fiecăruia dintre noi.

Fie că sunteți preocupați de sănătatea pielii sau de aspectul acesteia, medicul dermatolog este întotdeauna acolo pentru a vă ghida și a vă ajuta să vă mențineți pielea sănătoasă și strălucitoare. Îngrijirea pielii nu este doar un act de frumusețe, ci și un act de grijă față de sănătatea voastră generală.

Este important să vă auto urmăriți regulat pielea în oglindă și să fiți evaluați periodic de medicul dermatolog. Astfel, vă asigurați că pielea voastră este sănătoasă și vă puteți bucura de încrederea pe care o meritați.

Programează-te acum

Completează formularul de mai jos și te vom contacta pentru stabilirea detaliilor programării solicitate

SHARE
dr. Stefania Draghici

dr. Stefania Draghici

Eu sunt Ștefania, si sunt medic dermatolog rezident. În această calitate îmi dedic timpul și eforturile pentru a învăța și a dezvolta competențe solide în prevenția, diagnosticarea și tratamentul diferitelor afecțiuni dermatologice.Prin prezența mea online îmi doresc să fiu mai aproape de voi, cu informații medicale sigure, bazate pe dovezi, despre cum să ne menținem pielea sănătoasă și cel mai important, cum sa ne simțim bine în pielea noastră.Promovez o abordare holistică în îngrijirea pielii, pun accentul pe un stil de viață cu obiceiuri sănătoase, alimentație echilibrată, minte și suflet atent hrănite și ele, o rutină de skincare adecvată, simplă și eficientă, toate completate de muuuuult self love!Fii la curent cu postările mele de aici de pe blogul ArtMedica și cu cele de pe pagina mea de Instagram, dacă vrei să te îmbarci și tu în această călătorie a iubirii de sine într-o piele sănătoasă și frumoasă! Nu-ți face griji, sunt aici să te susțin și să te ghidez. #takecareoftheskinyoulivein

dr. Stefania Draghici

Eu sunt Ștefania, si sunt medic dermatolog rezident. În această calitate îmi dedic timpul și eforturile pentru a învăța și a dezvolta competențe solide în prevenția, diagnosticarea și tratamentul diferitelor afecțiuni dermatologice.Prin prezența mea online îmi doresc să fiu mai aproape de voi, cu informații medicale sigure, bazate pe dovezi, despre cum să ne menținem pielea sănătoasă și cel mai important, cum sa ne simțim bine în pielea noastră.Promovez o abordare holistică în îngrijirea pielii, pun accentul pe un stil de viață cu obiceiuri sănătoase, alimentație echilibrată, minte și suflet atent hrănite și ele, o rutină de skincare adecvată, simplă și eficientă, toate completate de muuuuult self love!Fii la curent cu postările mele de aici de pe blogul ArtMedica și cu cele de pe pagina mea de Instagram, dacă vrei să te îmbarci și tu în această călătorie a iubirii de sine într-o piele sănătoasă și frumoasă! Nu-ți face griji, sunt aici să te susțin și să te ghidez. #takecareoftheskinyoulivein

0 0 Voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Comentarii interne
Vezi toate comentariile