Ce este chirurgia plastică și ce presupune?

Ce Este Chirurgia Plastică? Informații Utile de Știut

Articolul de față este dedicat tuturor persoanelor care doresc să înțeleagă mai bine această ramură a medicinei și care, poate iau în considerare o schimbare, dar mai au nevoie de informații utile despre chirurgia plastică pentru a putea lua o decizie.

Cuprins articol:

  1. Ce este chirurgia plastică?
  2. Cum a evoluat chirurgia plastică în timp?
  3. Care sunt sub specialitățile chirurgiei plastice?
  4. Care este rolul și ce beneficii aduce chirurgia plastică?
  5. Cui se adresează chirurgia plastică?
  6. Ce tipuri de intervenții există în chirurgia plastică?
  7. Care sunt riscurile chirurgiei plastice?
  8. Mit vs. realitate în chirurgia plastică
  9. Concluzie articol

Ce este chirurgia plastică?

Chirurgia plastică este o specialitate chirurgicală care implică restaurarea, reconstrucția sau modificarea unor structuri ale corpului uman. Aceasta poate fi împărțită în două categorii principale: chirurgie reconstructivă și chirurgie estetică.

Cum a evoluat chirurgia plastică în timp?

Chirurgia plastică a devenit o specialitate de interes major în secolul al XX-lea, o dată cu nevoia acută de reconstrucție a defectelor faciale sau de la nivelul membrelor, cauzate de accidente sau de rănile produse în cadrul războaielor mondiale.

De atunci, această ramură a medicinei s-a bucurat de un progres fenomenal, cu o evoluție extrem de rapidă și semnificativă a tehnicilor chirurgicale. Iată că astăzi, în chirurgia plastică nu vorbim doar despre repararea unui defect provocat, ci și de multiple proceduri care vin să preîntâmpine și să răspundă nevoilor estetice și psihologice ale pacienților, cu scopul de a crește stima de sine și calitatea vieții acestora.

Care sunt sub specialitățile chirurgiei plastice?

Chirurgia plastică este extrem de vastă, o dată cu evoluția acestui tip de chirurgie și adresabilitatea din ce în ce mai mare, medicii plasticieni și-au perfecționat tehnicile chirurgicale pe diferite sub specialități.

Iată care sunt sub specialitățile chirurgiei plastice:

  • Chirurgia și microchirurgia mâinii
  • Chirurgia cranio-facială
  • Chirurgia reconstructivă
  • Chirurgia organelor genitale
  • Chirurgia sânului
  • Chirurgia arșilor
  • Chirurgia estetică

Care este rolul și ce beneficii aduce chirurgia plastică?

Rolurile chirurgiei plastice sunt multiple și se extind de la reconstrucția medicală până la estetica facială și corporală:

  • Restabilirea funcției și aspectului țesutului lezat: pentru pacienții care au suferit traume sau diferite afecțiuni medicale incapacitante, chirurgia plastică poate restabili funcția unei părți a corpului, permițând pacientului să reia activitățile zilnice. Mai mult de atât, în același timp operator al intervenției chirurgicale este redat aspectul normal sau cât mai aproape de cel inițial, rezultatul favorabil și din punct de vedere estetic contribuind semnificativ la îmbunătățirea calității vieții.
  • Corectarea defectelor congenitale: în cazul persoanelor care s-au născut cu anomalii congenitale sau deformări fizice, chirurgia plastică este crucială și salvatoare, deoarece permite corectarea acestor probleme și determină elevarea stimei de sine.
  • Excizia unor leziuni benigne sau maligne: chirurgia plastică joacă un rol esențial în excizia leziunilor cutanate și subcutanate, fie ele benigne sau maligne, având ca obiectiv principal îndepărtarea acestor leziuni într-un mod eficient și estetic, minimizând riscul de complicații și recurență.
  • Reconstrucție post-mastectomie: pentru pacientele de sex feminin care au suferit o intervenție de mastectomie (îndepărtarea chirurgicală parțială sau totală a sânilor) din cauza cancerului de sân, reconstrucția mamară este o componentă importantă a procesului de recuperare. Chirurgia plastică poate ajuta aceste femei să-și recapete aspectul feminin și să-și regăsească încrederea în sine după această experiență traumatică.
  • Combaterea efectelor îmbătrânirii: o altă direcție importantă a chirurgiei plastice este combaterea semnelor îmbătrânirii. Proceduri precum liftingul facial chirurgical, blefaroplastia (chirurgia pleoapelor), liftingul mamar și injectarea substanțelor de volumizare sau stimulare a producției de colagen, pot contribui în mod considerabil la modificarea aspectului îmbătrânit și la restaurarea unui look fresh, luminos și întinerit.
  • Îmbunătățirea calității vieții: pentru o parte dintre pacienți, chirurgia plastică și cu precădere cea estetică, nu sunt doar despre aspectul exterior, ci și despre îmbunătățirea calității vieții lor în general, prin obținerea unui aspect pe care aceștia îl consideră mai dezirabil. Astfel, o modificare estetică de multe ori minimă, poate avea un impact enorm și profund asupra statusului psihologic al unei persoane, asupra motivației , a stimei de sine și asupra relațiilor personale și profesionale.

Cui se adresează chirurgia plastică?

Răspunsul la această întrebare este unul extrem de simplu: oricui. În această lume modernă în care, deși procedurile de estetică medicală sunt la ordinea zilei, chirurgia plastică nu este doar despre aspectul exterior. Aceasta este despre restaurarea încrederii și îmbunătățirea calității vieții pentru mulți oameni.

Prin urmare, chirurgia plastică se adresează unei plaje largi de persoane care doresc un boost de motivație și de energie pozitivă, fie prin corecția unor defecte, fie prin îmbunătățirea trăsăturilor naturale sau prin încetinirea efectelor îmbătrânirii.

De aceea, chirurgia plastică acoperă o gamă largă de protocoale și intervenții mai mult sau mai puțin invazive, pentru a putea fi aproape de pacienți și pentru a acoperi nevoile acestora.

Ce tipuri de intervenții există în chirurgia plastică?

În chirurgia plastică există o varietate extrem de mare de intervenții. Iată care sunt cele mai des solicitate dintre acestea:

  • Rinoplastia: aceasta reprezintă chirurgia de remodelare a nasului. Procedura are rolul de a corecta probleme precum deviațiile de sept, dimensiunile nesatisfăcătoare ale nasului și de a îmbunătăți proporțiile feței.
  • Liftingul facial: liftingul facial este o procedură prin care se îndepărtează excesul de piele și se strâng țesuturile faciale pentru a contura mandibula sau pomeții și pentru a reduce semnele îmbătrânirii de la nivelul feței și al gâtului.
  • Blefaroplastia: chirurgia pleoapelor implică îndepărtarea excesului de piele și de grăsime din jurul ochilor (de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare). Scopul este de a lumina privirea, și de a corecta aspectul pungilor de sub.
  • Otoplastia: chirurgia estetică a urechilor este utilizată pentru a corecta forma sau dimensiunea urechilor, în special în cazul urechilor proeminente sau cu diformități.
  • Augmentarea sânilor: prin această procedură, sânii pot fi măriți prin implanturi mamare sintetice sau prin transferul propriului țesut adipos.
  • Reducția și liftingul mamar: această intervenție este aleasă de femeile cu țesut mamar voluminos, supus gravitației. Prin procedură se pot realiza reducerea dimensiunii și liftingul sânilor, pentru a îmbunătăți confortul, și aspectul estetic al acestora.
  • Abdominoplastia: este o procedură chirurgicală pentru îndepărtarea excesului de piele și grăsime din zona abdominală, pentru a obține un abdomen mai plat și mai ferm.
  • Liposucția: această intervenție implică îndepărtarea grăsimilor din anumite zone ale corpului pentru a contura și a subția acele zone.
  • Implantul de păr: pentru bărbații și femeile care suferă de alopecie, adică de pierderea părului, implantul de păr poate fi o soluție pentru a obține o redensificare a zonelor afectate.
  • Chirurgia genitală estetică: un nou trend este reprezentat de intervențiile estetice în zona genitală. Aceste proceduri vizează îmbunătățirea aspectului genital, cum ar fi labioplastia (reducerea sau remodelarea labiilor.

Care sunt riscurile chirurgiei plastice?

Că orice alt tip de chirurgie, intervențiile plastice și estetice pozează anumite riscuri. Este important să selectați un medic chirurg cu experiență, care vă dă încredere și să discutați în detaliu cu acesta despre posibilele riscuri înainte de a decide să urmați o astfel de intervenție chirurgicală.

Din punct de vedere al riscurilor, acestea se împart în 2 categorii: cele date de anestezie și cele date de procedura în sine, cele din urmă fiind diferite în funcție de tipul intervenției și abordarea chirurgicală.

Iată câteva dintre riscurile comune asociate chirurgiei plastice și intervențiilor estetice:

  • Riscurile și complicațiile date de anestezie de tip reacții alergice, dificultăți de respirație
  • Sângerare prelungită sau formarea de hematom
  • Infecții la locul intervenției sau generalizate
  • Cicatrizare aberantă sau inestetică
  • Asimetrie sau rezultate nedorite
  • Durere persistentă postintervențională
  • Reacții alergice
  • Complicații legate de implanturi sau date de substanțeinjectate
  • Probleme de coagulare a sângelui

Mit vs. realitate în chirurgia plastică

Pe social media și nu numai, circulă numeroase mituri despre chirurgia plastică și estetică. Miturile pot influența de multe ori în mod negativ percepția publicului asupra acestei specialități medicale și le pot scădea eronat încrederea în domeniul medical.

Iată 3 mituri des întâlnite cu privire la chirurgia plastică și care este, de fapt, realitatea din spatele lor:

Mit 1 – Chirurgia plastică este rezervată doar persoanelor publice, vedetelor și persoanelor bogate.

Realitate – Nu doar la persoanele celebre sau cele cu resurse financiare ridicate pot beneficia de rezultatele chirurgiei plastice. Mulți oameni obișnuiți iau în considerare chirurgia plastică sau estetică pentru a-și corecta aspectul fizic sau pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.

Mit 2 – Rezultatele chirurgiei plastice sunt permanente și nu necesită întreținere sau reintervenții ulterioare.

Realitate – Deși unele proceduri de chirurgie plastică pot avea rezultate pe termen lung, aspectul poate evolua consecutiv trecerii timpului, schimbărilor de greutate sau altor factori cum ar fi stilul de viață. În plus, unele proceduri pot necesita intervenții de întreținere ulterioare pentru a menține rezultatele dorite.

Mit 3 – Chirurgia plastică este destinată exclusiv femeilor.

Realitate – Chirurgia plastică este la fel de relevantă pentru bărbați ca și pentru femei. Bărbații pot beneficia de proceduri precum implantul de păr, rinoplastia, liposucția, liftingul facial și injectare de toxină botulinică/filler/stimulatori de colagen pentru a-și îmbunătăți aspectul și încrederea în sine.

Concluzie articol

În concluzie, este important să se abordeze chirurgia plastică și estetică cu o înțelegere corectă a beneficiilor și a riscurilor, iar așteptările să rămână în sfera realistă. Consultarea cu un chirurg plastician cu experiență este esențială pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a minimiza riscurile asociate cu procedurile chirurgicale și estetice.

În cele din urmă, chirurgia plastică este o artă care transformă vieți și zâmbete. Așa cum spunea Coco Chanel, “Frumusețea începe în momentul în care decizi să fii tu însuți.” Chirurgia plastică este uneori acel pas curajos de care ai nevoie, care să te stimuleze să devii cea mai bună variantă a ta!

Programează-te acum

Completează formularul de mai jos și te vom contacta pentru stabilirea detaliilor programării solicitate

SHARE
dr. Stefania Draghici

dr. Stefania Draghici

Eu sunt Ștefania, si sunt medic dermatolog rezident. În această calitate îmi dedic timpul și eforturile pentru a învăța și a dezvolta competențe solide în prevenția, diagnosticarea și tratamentul diferitelor afecțiuni dermatologice.Prin prezența mea online îmi doresc să fiu mai aproape de voi, cu informații medicale sigure, bazate pe dovezi, despre cum să ne menținem pielea sănătoasă și cel mai important, cum sa ne simțim bine în pielea noastră.Promovez o abordare holistică în îngrijirea pielii, pun accentul pe un stil de viață cu obiceiuri sănătoase, alimentație echilibrată, minte și suflet atent hrănite și ele, o rutină de skincare adecvată, simplă și eficientă, toate completate de muuuuult self love!Fii la curent cu postările mele de aici de pe blogul ArtMedica și cu cele de pe pagina mea de Instagram, dacă vrei să te îmbarci și tu în această călătorie a iubirii de sine într-o piele sănătoasă și frumoasă! Nu-ți face griji, sunt aici să te susțin și să te ghidez. #takecareoftheskinyoulivein

dr. Stefania Draghici

Eu sunt Ștefania, si sunt medic dermatolog rezident. În această calitate îmi dedic timpul și eforturile pentru a învăța și a dezvolta competențe solide în prevenția, diagnosticarea și tratamentul diferitelor afecțiuni dermatologice.Prin prezența mea online îmi doresc să fiu mai aproape de voi, cu informații medicale sigure, bazate pe dovezi, despre cum să ne menținem pielea sănătoasă și cel mai important, cum sa ne simțim bine în pielea noastră.Promovez o abordare holistică în îngrijirea pielii, pun accentul pe un stil de viață cu obiceiuri sănătoase, alimentație echilibrată, minte și suflet atent hrănite și ele, o rutină de skincare adecvată, simplă și eficientă, toate completate de muuuuult self love!Fii la curent cu postările mele de aici de pe blogul ArtMedica și cu cele de pe pagina mea de Instagram, dacă vrei să te îmbarci și tu în această călătorie a iubirii de sine într-o piele sănătoasă și frumoasă! Nu-ți face griji, sunt aici să te susțin și să te ghidez. #takecareoftheskinyoulivein

0 0 Voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Comentarii interne
Vezi toate comentariile