Ce este cancerul de piele (cancerul cutanat)?

Ce Este Cancerul de Piele: Riscuri, Tipuri, Tratamente, Prevenție

Pielea noastră poate fi uneori afectată de patologii grave, cum ar fi cancerele cutanate.

Focusul acestui articol este acela de a înțelege importanța măsurilor de prevenție a cancerelor cutanate și necesitatea programării unui consult dermatologic de timpuriu în cazul apariției unor leziuni noi sau a modificării celor existente.

Curpins articol:

  1. Ce este cancerul de piele (cancerul cutanat)?
  2. Care sunt tipurile cele mai frecvente de cancere de piele?
  3. Care sunt factorii de risc ai dezvoltării cancerelor cutanate?
  4. Ce presupune diagnosticul cancerelor cutanate?
  5. Care sunt opțiunile de tratament pentru cancerele cutanate?
  6. Ce măsuri de prevenție există pentru cancerele de piele?
  7. Mit sau realitate despre cancere cutanate
  8. Concluzie articol

Ce este cancerul de piele (cancerul cutanat)?

Cancerul de piele, sau cancerul cutanat cum mai este denumit, reprezintă acele tumori maligne care se dezvoltă din anumite tipuri de celule de la nivelul pielii.

Carcinogeneza presupune o alterare a sistemelor de control și reglare a diviziunii celulare, având drept consecință multiplicarea permanentă și anarhică a celulelor canceroase care, fie se grupează și alcătuiesc o tumoră solidă, fie se răspândesc nesistematizat în sânge, ganglioni limfatici sau piele. Această definiție este preluată din cartea “Boli dermatologice și infecții sexual-transmisibile” scrisă de Virgil Pătrașcu.

Cancerele de piele totalizează aproximativ 6% din patologia cutanată și au următoarele caracteristici:

  • Se dezvoltă adesea pe leziuni preexistente, al căror tratament în timp util poate preîntâmpina transformarea malignă.
  • Sunt diferite din punct de vedere clinic și histologic (adică sunt alcătuite din tipuri diferite de celule).

Care sunt tipurile cele mai frecvente de cancere de piele?

Cele mai frecvente de cancere de piele sunt următoarele:

  1. Carcinomul bazocelular: este cel mai comun tip de cancer de piele, dar cel mai puțin agresiv. Apare adesea pe zonele expuse la soare, cum ar fi fața și gâtul, și se manifestă prin leziuni nodulare, sau ulcerații care nu se vindecă și care pot sângera sau forma cruste pe suprafață. Important de menționat este faptul că are rata de vindecare cea mai mare, deoarece metastazează extrem de rar, în sub 1% din cazuri, conform articolului “A. Metastatic Basal Cell Carcinoma: A Rare Manifestation of a Common Disease” publicat de Piva de Freitas et al în 2017.
  2. Carcinomul spinocelular: se dezvoltă din celulele stratului superficial al pielii, de regulă la persoane vârstnice, fiind mai agresiv decât precedentul, deoarece este o potențială sursă de metastaze, atât pe cale limfatică cât și sanguină. Poate apărea fie ca o placă sau nodul cu suprafața mai solzoasă sau ca o leziune roșie sângerândă.
  3. Melanomul: este cel mai agresiv tip de cancer de piele și derivă din melanocite, celulele care dau pigment pielii. Este agresiv atât prin creșterea rapidă, cât și prin rata crescută de metastazare. 30% din melanoame se dezvoltă pe nevi “alunițe”, iar 70% pe pielea anterior sănătoasă, fără leziuni pigmentare. De obicei, apare sub formă de alunițe sau pete pigmentate care se modifică în dimensiune, formă sau culoare și devin asimetrice, fie sub formă de leziuni maro/brune/negre/roz-roșii care cresc rapid și ulcerează. Este crucial să le diagnosticăm din stadii incipiente, pentru a putea discuta de curabilitate și nu de paliație.

Bineînțeles că pe lângă tipurile principale de cancer cutanat există și alte forme, cum ar fi următoarele:

  • Limfoame cutanate primare
  • Dermatofibrosarcom protuberans
  • Carcinom cu celule Merkel
  • Sarcom Kaposi
  • Cancere de glande sebacee
  • Metastaze cutanate ale cancerelor viscerale

Care sunt factorii de risc ai dezvoltării cancerelor de piele?

Factorii de risc care contribuie la dezvoltarea cancerelor de piele sunt o combinație între predispoziția genetică și factorii de mediu.

Factorii genetici de risc cunoscuți, conform WHO, sunt următorii:

  • Pielea deschisă la culoare
  • Ochii albaștri, verzi
  • Păr deschis la culoare
  • Pistrui
  • Tendința de a se arde la expunerea solară
  • Număr mare de nevi (alunițe)
  • Istoric familial de cancer cutanat

Factorii de mediu incriminați în dezvoltarea cancerelor cutanate sunt următorii:

  1. Radiația solară: radiațiile solare, în special radiațiile ultraviolete (UV), sunt unul dintre factorii principali implicați în dezvoltarea cancerelor cutanate. Expunerea excesivă și neprotejată la aceste radiații poate deteriora ADN-ul celulelor pielii și poate duce la apariția cancerelor cutanate în timp. Vorbim aici atât de arsuri solare repetate, cât și de expunere cronică, îndelungată în context profesional sau recreațional.
  2. Solarele: utilizarea frecventă a aparatelor de bronzat sau expunerea la alte surse artificiale de radiații UV poate crește riscul de cancer de piele.
  3. Substanțe chimice și substanțe toxice: anumiți compuși chimici, cum ar fi arsenicul din unele surse de apă poluate sau substanțele chimice din anumite locuri de muncă (industria chimică sau de prelucrare a lemnului), gudronul, uleiurile minerale, pesticidele și anumite substanțe din industria petrolului pot crește riscul de cancer cutanat.
  4. Imunosupresia: persoanele cu sistem imunitar slăbit din diverse motive (transplant de organe, boli autoimune, tratamente imunosupresoare) sunt mai vulnerabile la dezvoltarea cancerului de piele.

Ce presupune diagnosticul cancerelor cutanate?

Diagnosticul cancerelor cutanate este apanajul medicului dermatolog și se desfășoară în următorii 3 pași:

  1. Examinarea dermatoscopică: Examenul clinic general este ideal completat de examinarea dermatoscopică. Este folosit un instrument de mărire a pielii (dermatoscop) pentru a observa în detaliu leziunile, iar pe baza unor criterii se diferențiază leziunile benigne (necanceroase) de cele maligne (canceroase).
  2. Evaluarea imagistică: actualmente se pune accentul pe dezvoltarea unor tehnici imagistice precum ecografia cutanată și microscopia confocală de reflectanță in vivo care pot contribui în mod complet neinvaziv și specific la diagnosticul cancerelor cutanate. Acestea presupun costuri foarte mari și o pregătire extrem de vastă, motiv pentru care încă nu sunt implementate în cabinete. Totodată, nu sunt imperios necesare diagnosticului, ci adjuvante. În schimb, în cazul în care există suspiciuni cu privire la răspândirea cancerului de piele la nivelul ganglionilor limfatici sau la alte organe, medicul poate recomanda teste imagistice, cum ar fi tomografia computerizată (CT), imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) sau PET CT (tomografie cu emisie de pozitroni).
  3. Biopsia cutanată: dacă medicul dermatolog identifică o leziune suspectă, acesta poate decide să efectueze o biopsie. Procedura implică prelevarea unei mostre mici de țesut din leziunea cutanată pentru a fi examinată sub microscop în laboratorul de anatomie patologică. Diagnosticul histopatologic este gold standard, adică este cel mai acurat pentru a stabili natura unei leziuni. Mai mult decât atât, pe lângă confirmarea diagnosticului, oferă informații suplimentare despre tipul specific de cancer de piele, gradul de invazie, diferențierea și cel mai important, stadializarea.

Care sunt opțiunile de tratament pentru cancerele cutanate?

În primul rând, opțiunea de tratament este aleasă și poate diferi în funcție de tipul și stadiul cancerului de piele, prezența patologiilor asociate, localizarea pe pielea feței/scalpului/corpului/mucoaselor, vârstei și a altor factori individuali.

Iată câteva opțiuni de tratament pentru cancerele cutanate:

  • Chirurgia: este adesea prima și de multe ori cea mai bună opțiune terapeutică deoarece are rol curativ (de vindecare) al cancerelor cutanate. Procedura poate fi efectuată de medicul dermatolog/chirurg plastician/chirurg general/chirurg oncolog și constă în îndepărtarea chirurgicală completă a leziunii și a unei porțiuni de țesut perilezional sănătos, pentru a asigura o margine de rezecție liberă de celule tumorale. Piesa de excizie se trimite și ea la laborator pentru evaluare completă și pentru a confirma că tumora a fost excizată în totalitate. Există tehnica microchirugicală Mohs, prin care piesele de excizie sunt evaluate la microscop în timp real și operația se întinde exact cât să îndepărteze tumora și să realizeze o margine de siguranță. Rezultatul vine cu siguranță mai mare și beneficiu estetic superior.
  • Crioterapia: acest tratament implică distrucția leziunilor prin congelare cu azot lichid. Poate fi o opțiune pentru adresarea leziunilor precanceroase, sau a epitelioamelor bazocelulare superficiale. Dezavantajul este acela ca nu permite evaluare histopatologică, dar este mult mai ușor de suportată de pacienți, mai ales în cazul celor care dezvoltă leiuni multiple.
  • Terapii medicamentoase: în cazul melanomului avansat sau metastatic, sau în cazul unor forme specifice de carcinom bazocelular și spinocelular, se pot folosi terapii medicamentoase, cum ar fi terapiile cu inhibitori de BRAF/MEK sau terapiile imunologice. În aceste stadii avansate, din păcate intenția tratamentelor nu mai este una curativă, ci doar de încetinire a progresului bolii.
  • Radioterapia: se utilizează în unele cazuri pentru a reduce în dimensiuni leziunile canceroase mari și extinse. De regulă este utilizată în momentul în care timpul chirurgical este deja depășit și pentru adresarea metastazelor.

Este crucial ca tratamentul dermato-oncologic să fie personalizat pentru fiecare pacient și să fie coordonat de către o echipă multidisciplinară de medici specializați în tratarea cancerelor cutanate, pentru a asigura cea mai bună abordare în funcție de nevoile și condiția fiecărui pacient.

Ce măsuri de prevenție există pentru cancerele de piele?

Pentru a reduce riscul dezvoltării cancerelor cutanate, este important să urmăm aceste principii de prevenție:

  • Identificarea și evitarea factorilor de risc incriminați în dezvoltarea cancerelor cutanate.
  • Adoptarea unui stil de viață sănătos, cu evitarea fumatului, a consumului excesiv de alcool și a substanțelor toxice.
  • Evitarea bronzării artificiale (Nu există conceptul de “bronz sănătos”).
  • Protecția împotriva radiațiilor UV prin aplicarea corectă a cremelor cu factor de protecție solară SPF (cantitate suficientă, distribuție uniformă, reaplicare la 2 ore) și vestimentație corespunzătoare (haine UPF, pălării cu boruri largi, fibre naturale, mâneci lungi, etc).
  • Autoevaluarea lunară și evaluarea dermatologică și dermatoscopică anuală a leziunilor cutanate și a pielii în întregime.

Prevenția este esențială în reducerea riscului de cancer de piele și este idealul menținerii stării de sănătate. Adoptarea acestor măsuri, a unei atitudini preventive și a vigilenței asupra stării pielii, poate fi extrem de benefică în prevenirea și detectarea timpurie a cancerelor cutanate.

Mit sau realitate despre cancere cutanate

Este important să știm să diferențiem informațiile medicale relevante, bazate pe dovezi științifice de vorbele “din popor” care încă circulă în populație.

Vă prezentăm următoarele 3 mituri:

  1. Cancerul de piele afectează doar persoanele în vârstă sau pe cele cu ten deschis.
  2. Expunerea la soare doar în timpul verii poate cauza cancer de piele.
  3. Utilizarea cremei cu factor de protecție solară (SPF) elimină complet riscul de cancer de piele.

Mai jos veți găsi explicațiile pentru aceste mituri.

Cancerul de piele afectează doar persoanele în vârstă sau pe cele cu ten deschis?

Cancerul de piele poate apărea la orice vârstă și poate afecta orice fototip cutanat. Dar da, pielea deschisă la culoare reprezintă un factor de risc suplimentar.

Expunerea la soare doar în timpul verii poate cauza cancer de piele?

Expunerea la radiațiile solare în orice moment al anului, chiar și în zile înnorate sau în sezonul rece poate duce la cancer de piele. Efectul cumulativ este extrem de important, chiar și în lipsa arsurilor solare.

Utilizarea cremei cu factor de protecție solară (SPF) elimină complet riscul de cancer de piele?

Crema cu SPF ajută la reducerea riscului de cancer de piele, dar nu elimină complet riscul. Nicio măsură de prevenție nu este complet infailibilă. Dar completarea utilizării SPF, cu alte măsuri preventive poate contribui semnificativ la diminuarea riscului

Concluzie articol

Iată deci cum cancerele cutanate nu doar că există, ci pot fi extrem de agresive la orice vârstă. Este crucial să avem grijă de noi și de sănătatea pielii noastre, care în lupta cu factorii agresori externi, ne este cea mai buna prietenă.

În fiecare rază de soare, cu fiecare pas pe plajă sau prin parc, pielea noastră păstrează amintiri, uneori într-o aluniță discretă, alteori într-o nuanță de bronz. Este extrem de important să fim blânzi cu ea și să-i oferim protecția de care are nevoie pentru a străluci mereu în sănătate și frumusețe.

Programează-te acum

Completează formularul de mai jos și te vom contacta pentru stabilirea detaliilor programării solicitate

SHARE
dr. Stefania Draghici

dr. Stefania Draghici

Eu sunt Ștefania, si sunt medic dermatolog rezident. În această calitate îmi dedic timpul și eforturile pentru a învăța și a dezvolta competențe solide în prevenția, diagnosticarea și tratamentul diferitelor afecțiuni dermatologice.Prin prezența mea online îmi doresc să fiu mai aproape de voi, cu informații medicale sigure, bazate pe dovezi, despre cum să ne menținem pielea sănătoasă și cel mai important, cum sa ne simțim bine în pielea noastră.Promovez o abordare holistică în îngrijirea pielii, pun accentul pe un stil de viață cu obiceiuri sănătoase, alimentație echilibrată, minte și suflet atent hrănite și ele, o rutină de skincare adecvată, simplă și eficientă, toate completate de muuuuult self love!Fii la curent cu postările mele de aici de pe blogul ArtMedica și cu cele de pe pagina mea de Instagram, dacă vrei să te îmbarci și tu în această călătorie a iubirii de sine într-o piele sănătoasă și frumoasă! Nu-ți face griji, sunt aici să te susțin și să te ghidez. #takecareoftheskinyoulivein

dr. Stefania Draghici

Eu sunt Ștefania, si sunt medic dermatolog rezident. În această calitate îmi dedic timpul și eforturile pentru a învăța și a dezvolta competențe solide în prevenția, diagnosticarea și tratamentul diferitelor afecțiuni dermatologice.Prin prezența mea online îmi doresc să fiu mai aproape de voi, cu informații medicale sigure, bazate pe dovezi, despre cum să ne menținem pielea sănătoasă și cel mai important, cum sa ne simțim bine în pielea noastră.Promovez o abordare holistică în îngrijirea pielii, pun accentul pe un stil de viață cu obiceiuri sănătoase, alimentație echilibrată, minte și suflet atent hrănite și ele, o rutină de skincare adecvată, simplă și eficientă, toate completate de muuuuult self love!Fii la curent cu postările mele de aici de pe blogul ArtMedica și cu cele de pe pagina mea de Instagram, dacă vrei să te îmbarci și tu în această călătorie a iubirii de sine într-o piele sănătoasă și frumoasă! Nu-ți face griji, sunt aici să te susțin și să te ghidez. #takecareoftheskinyoulivein

0 0 Voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Comentarii interne
Vezi toate comentariile