Botoxul a devenit poate cel mai utilizat termen în medicina estetică și anti aging. În acest articol vom explica ce este botoxul, care sunt efectele dorite și nedorite ale acestei substanțe, și care sunt contraindicațiile și modalitățile în care o putem utiliza, atât în scop medical cât și estetic.
Cuprins articol:
- Ce este botoxul (toxina botulinică)?
- Cum se poate utiliza toxina botulinică?
- Cum decurge o procedură de injectare cu botox?
- Ce complicații pot apărea în cazul injectării botoxului?
- Care sunt contraindicațiile utilizării toxinei botulinice?
- Concluzie articol
Ce este botoxul (toxina botulinică)?
Botoxul, sau toxina botulinică cum este denumit medical, reprezintă o neurotoxină secretată de bacteria numită Clostridium botulinum. Rolul principal al toxinei botulinice este acela de a bloca eliberarea neurotransmițătorilor de la neuroni către fibrele musculare, inhibând astfel contracția musculară.
Diferite tulpini bacteriene secretă în total 7 astfel de neurotoxine, dintre care, principala componentă activă este toxina botulinică de tip A, pe care o folosim în domeniul medical și estetic sub forma comercială de botox. Această definiție a botoxului este bazată pe articolul medical Botox in dermatology – Int J Dermatol 2001 May, acest articol medical fiind scris de către Khawaja HA și Enrique Hernandez-Perez.
Cum se poate utiliza toxina botulinică?
Toxina botulinică poate fi utilizată în mai multe moduri, nu doar în contextul medicinei estetice cum multă lume crede. Botoxul are și următoarele 4 utilizări în practica medicală:
- Blocarea contracției musculare: Blocarea contracției musculare este mecanismul de acțiune al neurotoxinei pe care îl dorim în diverse situații: de exemplu spasme musculare cervicale pentru ameliorarea durerilor provocate de contracția involuntară a musculaturii de la nivelul cefei și umerilor, paralizii faciale care determină asimetrii pe care le putem corecta prin injectarea de toxină botulinică. Totodată pot fi adresate contracturile musculare ce apar ca o consecință a leziunilor nervoase și contracturile musculare din afecțiunile reumatologice, cum ar fi artrita reumatoidă. Bineînțeles în acest caz, injectarea de toxină botulinică este apanajul medicilor neurologi și reumatologi.
- Tratamentul migrenelor cronice: În cazul tratamentului migrenelor cronice, botoxul este utilizat pentru a reduce frecvența și intensitatea episoadelor de migrenă prin limitarea activității musculare și a sensibilității nervoase. Din nou, această utilizare a toxinei botulinice îi revine medicului neurolog.
- Controlul hiperhidrozei: Hiperhidroza reprezintă transpirația în exces la nivelul axilelor, palmelor și tălpilor. Hipersudorația este produsă prin hiperactivitatea glandelor sebacee, cele responsabile de producerea transpirației, a căror activitate o putem modula prin injectarea de toxină botulinică. Astfel putem oferi confort pacienților ce se confruntă cu hiperhidroza chiar și într-o zi călduroasă de vară.
- Reducerea și prevenirea liniilor fine și a ridurilor: Formarea ridurilor de expresie este consecința contracțiilor musculare repetate ce au loc la nivelul părților mobile ale feței noastre atunci când râdem, vorbim, mestecăm sau ne încruntăm. Toxina botulinică blochează semnalele nervoase către mușchii responsabili de formarea ridurilor, cum ar fi cei din jurul ochilor (laba gâștii) sau cei de la nivelul frunții. Nu doar că putem reduce formarea ridurilor, dar prin inhibarea contracției musculare putem chiar preveni formarea altora noi, atât timp cât nu există activitate musculară în zona respectivă.
Cum decurge o procedură de injectare cu botox?
Procedura de injectare cu botox este rapidă, minim invazivă și confortabilă pentru pacienți. Injectarea cu botox se desfășoară bineînțeles într-o clinică dermatologică, fiind realizată de către un medic dermatolog sau chirurg plastician acreditat și cu experiență.
Această procedură de injectare are următorii 7 pași:
- Consultația inițială: Consultația inițială este cea în care împreună cu medicul dermatolog se stabilește indicația tratamentului anti aging. Totodată, se iau în calcul particularitățile individuale, se discută așteptările pacienților și se oferă indicațiile pre și post procedură pentru a maximiza beneficiile medico-estetice și a diminua posibilele reacții adverse sau complicații.
- Marcarea zonei injectate și fotografii: Pentru o acuratețe mai mare, medicul poate marca punctele de injectare și se pot efectua fotografii pentru a evalua aspectul de dinainte și după. De menționat este faptul că efectele toxinei botulinice sunt vizibile la 7-10 zile după injectare, deci ține minte să nu te aștepți la o schimbare majoră imediat după procedură.
- Curățarea zonei ce va fi injectată: Pentru curățarea zonei ce va fi injectată este extrem de important să se lucreze cu măsuri antiseptice pentru prevenirea oricărui tip de infecție. De asemenea este crucial și ca tenul pacientului să fie demachiat și curat.
- Anestezia locală: Anestezia locală nu este obligatorie, dar se poate aplica o cremă anestezică locală pentru a spori confortul pacienților în timpul intervenției.
- Injectarea propriu-zisă: Injectarea propriu-zisă a toxinei botulinice se realizează cu un ac foarte fin, în câteva puncte atent selecționate de medicul injector. Scopul acestei injectări este de a inhiba contracția musculaturii responsabile de ridurile nedorite. Numărul de injecții depinde de severitatea ridurilor și de extensia zonelor afectate.
- Instrucțiuni post procedură: După ce a avut loc injectarea, tegumentul este din nou dezinfectat și se poate aplica o cremă calmantă. Vei fi instruit de ce ai voie să faci și să nu faci în orele și zilele de după injectare.
- Rezultate și întreținere: Rezultatele se vor instala treptat și ridurile vor dispărea undeva la 7-10 zile post procedură. În funcție de produsul folosit și de particularitățile fiecărei persoane, rezultatul se poate menține undeva între 3-6 luni cu variații individuale. Ulterior, procedura poate fi repetată.
Acum că știi în ce constă procedura de injectare a toxinei botulinice, indiferent că alegi să tratezi ridurile sau hiperhidroza, este esențial să alegi un medic cu experiență pentru a asigura rezultate naturale și sigure.
Ce complicații pot apărea în cazul injectării botoxului?
Ca orice procedură, deși minim invazivă, nu este lipsită de riscuri sau complicații. Conform unui articol bazat pe mai multe studii clinice publicat în 2020 în Jurnalul de Dermatologie Cosmetică – Kassir M et al. Complications of botulinum toxin and fillers: A narrative review. J Cosmet Dermatol. 2020 Mar – complicațiile ce pot apărea în cazul injectării botoxului sunt următoarele:
- Ptoză palpebrală (căderea pleoapelor)
- Sprâncene exagerat de arcuite
- Complicații la locul injectării de tip: echimoze (vânătăi), edem (umflătură), eritem (roșeață), suprainfecție, durere
- Reacție alergică sau de hipersensibilitate
- Asimetrii faciale
- Senzația de gură uscată, slăbiciune musculară a gâtului, dificultate a deglutiției
- Cefalee (durere de cap) și amețeală
Care sunt contraindicațiile utilizării toxinei botulinice?
Bineînțeles, injectarea de toxină botulinică are și contraindicații așa că, este bine să verifici dacă te încadrezi în una din următoarele situații înainte să sa iei în considerare această procedură antiaging:
- Alergie la toxina botulinică
- Infecții cutanate active în zona de tratament de tipul herpes
- Sarcina și alăptarea
- Miastenia gravis
- Afecțiuni neuromusculare preexistente
Concluzie articol
În concluzie, dacă ești în căutarea unei modalități eficiente de a redobândi un aspect revitalizat al pielii tale, poți lua în considerare injectarea cu toxină botulinică. Apelează la un medic cu experiență care să stabilească o strategie și tratament anti-aging personalizat nevoilor tale, și care să te ajute să spui “La revedere” ridurilor, dar nu și expresiilor feței.
Programează-te acum
Completează formularul de mai jos și te vom contacta pentru stabilirea detaliilor programării solicitate